Bodemvervuiling Enka

Waterschap mag vervuild Enka-water lozen in de Rijn bij Wageningen

De voormalige Enka-fabriek in Ede is inmiddels vrijwel helemaal gesloopt en deels omgebouwd tot 'fiets-experience'. Beeld Werry Crone
De voormalige Enka-fabriek in Ede is inmiddels vrijwel helemaal gesloopt en deels omgebouwd tot 'fiets-experience'.Beeld Werry Crone

Waterschap Vallei en Veluwe mag van de rechtbank een ‘pluim’ vervuild grondwater in Ede oppompen en via een 7,5 kilometer lange pijpleiding lozen in de Nederrijn bij Wageningen. Twee lokale milieuorganisaties snappen er niets van.

Onno Havermans

Het vervuilde afvalwater van de voormalige kunstvezelfabriek Enka vormt door ondergrondse stroming een bedreiging voor stadsvijvers, die soms al naar rotte eieren ruiken, en het Binnenveld, een Natura2000-gebied. Het waterschap heeft met Rijkswaterstaat afgesproken dat de ‘pluim’ via een pijpleiding in de Nederrijn mag worden geloosd, waar het water snel kan verdunnen.

De rechtbank Gelderland erkent in de uitspraak van donderdag dat het waterschap de lozing in het natuurgevied Rijntakken onvoldoende heeft gemotiveerd. Maar met aanvullend onderzoek heeft het waterschap de gevolgen voor het natuurgebied alsnog inzichtelijk gemaakt. De bezwaren van de Stichting Milieuwerkgroepen Ede en de Vereniging Mooi Wageningen zijn daarmee wel gegrond, maar de rechtbank laat de saneringsvergunning die ze aanvochten in stand. Tot onbegrip van de milieuorganisaties, die willen dat het waterschap het vervuilde grondwater ter plaatse laat zuiveren. Ze betreuren dat de rechtbank niet ingaat op hun argument dat dit lang zo duur niet hoeft te zijn als het waterschap heeft berekend.

Lees ook:

Waterschap en milieugroepen voor de rechter: waar laat je ondergronds vervuild industriewater?

Bijna twintig jaar na de sluiting van de kunstvezelfabriek Enka in Ede is een ondergronds milieuprobleem nog steeds niet opgelost. Overheid en milieubeweging staan lijnrecht tegenover elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden