Update

Waterpeil Friesland zakt, maar is nog wel te hoog

null Beeld anp
Beeld anp

De problemen met hoog water in Friesland zijn nog niet helemaal voorbij. Er moet nog een hoop water geloosd worden uit de provincie. In de rest van het land gaat het de goede kant op; rivieren zakken sneller dan verwacht.

Het Waterschap Fryslân meldde vandaag dat het waterpeil nog ongeveer 15 centimeter moet zakken. Het spuien van water in de Waddenzee is zaterdag begonnen en gaat vandaag door, maar in verband met het getij kan dat pas tussen 14.00 uur en 15.00 uur, als het eb is. Maandagochtend vanaf 4.00 uur is er nog een gunstiger laagtij en kan volop water gespuid worden, zei een woordvoerder van het waterschap.

Tussen zaterdag en zondag is ongeveer 21 miljoen kubieke meter water geloosd uit Friesland. Het waterpeil is tot nu toe ongeveer 2 centimeter per etmaal gezakt. Omdat er allerlei factoren meespelen, is niet te zeggen wanneer het normale peil wordt bereikt.

Ondertussen draait het Woudagemaal ook nog op volle toeren; het loost nog zeker tot maandagmiddag 17.00 uur overtollig water op het IJsselmeer. De belangstelling van het publiek voor het antieke stoomgemaal is ook zondag nog groot. Zaterdag kwam de 10.000ste bezoeker een kijkje nemen. Ook via Groningen wordt Fries water in de Waddenzee geloosd.

Het ziet er naar uit dat de 700 meter aan verzwakte dijken en kades, die zaterdag zijn versterkt, het goed houden. Vanmorgen zijn 30 inspecteurs van het waterschap het veld in gegaan om te controleren en er zijn voor zover bekend geen lekken gevonden.

Hoewel het weer behoorlijk is opgeknapt, voeren vanmorgen nog niet alle veerdiensten helemaal volgens schema. Rederij Doeksen had twee vaarten tussen Harlingen en Vlieland in plaats van vier.

Rivieren
In de rest van het land gaat het beter. De waterstand in Rijn, Waal en IJssel zakt ondertussen sneller dan het Infocentrum Binnenwateren in Lelystad eerder verwachtte. Vandaag bereikt de Rijn bij Lobith naar verwachting de hoogste stand van 14.42 meter boven NAP. Maandag zakt de stand alweer naar 14.10 meter boven NAP en later in de week staat de Rijn bij Lobith op ruim 12.00 meter boven NAP, aldus het centrum. Dat zijn normale waterstanden voor deze tijd van het jaar.

Eerder leek het dat Rijn en Waal maandag of dinsdag de hoogste stand zouden bereiken. Zondag bleek echter dat de aanwas veel minder snel gaat en dat het peil van de Rijn in het zuidelijk deel van het Duitse stroomgebied alweer zakkende is. In Nederland staan op veel plaatsen uiterwaarden vol. Hier en daar is een kade ondergelopen, maar op de Waalkade in Nijmegen houden kijkers nog droge voeten.

Zeeland
Door de storm van de afgelopen dagen is er een flink stuk van de Zeeuwse duinen afgeslagen. Op sommige plaatsen op het strand van Westenschouwen is de afslag wel 2 meter hoog, meldde Omroep Zeeland vandaag. Volgens Waterschap Scheldestromen gaat het om een natuurlijk proces.

Als het waait, wordt er zand tegen de duinen aangeblazen. De storm van de afgelopen dagen heeft dat weer weggeslagen. Er lag veel zand aan de zeekant van de duinen, omdat het al een paar jaar niet hard had gestormd. De komende tijd zal het weggeslagen zand weer door de wind worden aangevuld.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden