Water door de Brouwersdam is goed voor kas en kreeft

Een impressie van de getijcentrale.

Een getijcentrale in de Brouwersdam kan fors geld opleveren. Dat verwacht de commissie die onderzoekt op welke manier het Grevelingenmeer weer met de Noordzee verbonden kan worden. Als er een opening komt in de Brouwersdam, tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, stroomt met het getij water door de dam. Dat zou genoeg stroom opleveren om in de energiebehoefte van beide eilanden te voorzien.

De opening in de Brouwersdam is nodig omdat het Grevelingenmeer kampt met een zuurstofgebrek. Sinds de afdamming, begin jaren zeventig, is het zuurstofgehalte steeds verder gedaald. Rijkswaterstaat deed vorig jaar onderzoek dat uitwees dat grote delen van de bodem nu bestaan uit een witte deken van bacteriën, die zwavel uitstoten. Dat zorgt voor de geur van rotte eieren aan het wateroppervlak. Zeeanemonen, oesters en kreeften verdwijnen. De commissie, met vertegenwoordigers van het Rijk, de provincies Zeeland en Zuid-Holland en de betrokken gemeenten, zocht naar de beste oplossing voor dat probleem.

Die is nu gevonden in een doorlaat in de Brouwersdam en een opening in de Grevelingendam, aan de oostkant van het meer. Het geklots van het getij zorgt voor nieuwe zuurstof in het meer. Het pakket kost 413 miljoen. Een deel van dat geld komt terug via de getijcentrale, een ander deel via toerisme rond het meer. Als het waterleven terugkeert is het gebied bijvoorbeeld interessanter voor duikers, zo is de verwachting. Bovendien moet er een overtoom op de Brouwersdam komen. Deze installatie, die schepen over de dam naar de Noordzee kan takelen, is interessant voor watersporters.

Uiteindelijk zou Nederland er 17 miljoen aan overhouden. Dat duurt wel even, vertelt Pieter Maessen, woordvoerder van de commissie. "De kosten en baten zijn berekend over een periode van honderd jaar." De betrokken overheden hopen dat het bedrijfsleven een deel van de investeringen op zich neemt. Het Zeeuwse energiebedrijf Delta heeft al interesse getoond.

Annelies Luteijn, beleidsmedewerker bij de Zeeuwse Milieufederatie, is voorzichtig positief over het plan. "Er moet wel meer duidelijk worden over de gevolgen. Welke natuur winnen we hiermee, en welke natuur raken we kwijt?" Wat Luteijn betreft moet de vissterfte door getijcentrale laag zijn. Bovendien waarschuwt ze dat kustvogels hun broedplaatsen kunnen kwijtraken, als er getij terugkomt in het Grevelingenmeer. "Op eilandjes in het meer is bovendien zeldzame duinvalleivegetatie ontstaan", vertelt Luteijn. Ook die verliest terrein aan het getij.

Door de opening van de Grevelingendam wordt ook het Volkerak-Zoommeer zout. Voor het waterleven zou het goed zijn, maar boeren in de omgeving vrezen dat het zoute water hun gewassen in problemen brengt. Omdat alles met alles samenhangt, moet uiteindelijk het kabinet eind volgend jaar een besluit nemen over de toekomst van de gehele delta.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden