null Beeld Koos Dijksterhuis
Beeld Koos Dijksterhuis

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Wat een feest: niet een, niet twee, maar drie spookvogels!

Als we tien uur ’s avonds in de schemer op Schiermonnikoog bij een veld in het bos naar de nachtzwaluw zoeken, worden we afgeleid door boven de bomen baltsende houtsnippen. Ook leuk. En dan begint ineens het gehoopte ‘rrrrrrrrr’. Dat moet het geratel van de nachtzwaluw zijn! Maar wat lijkt die roep op het kwaken van rugstreeppadden ... Zijn het geen padden? Het is een vochtig veld. Ja het zijn padden. Ook leuk. Maar geen nachtzwaluw.

We gaan nog even naar de kapvlakte, waar we eerder waren. En waarachtig, daar ratelt het intussen dat het een lust is! Het lijkt op het paddengeratel, maar het gaat langer door en wisselt soms van toonhoogte. Een nachtzwaluw op Schier, en we horen hem! Sterker nog: we zien de spookvogel zelfs, of toch zijn silhouet, als een knoest op een kale dennetak, tegen de avondhemel.

Ineens staakt hij zijn geratel. Dan zet hij zich af. Daar komt-ie! Een schim klapwiekt naderbij, draait achtjes boven ons en landt op een andere kale tak in een andere den. ‘Rrrrrrrr’. Dan vliegt hij terug naar zijn eerste plek. Na 5 minuten verdwijnt hij achter de bosrand.

Kans op een broedgeval?

Opgewonden keren we huiswaarts. We laten Foppe, de fotograaf die ons tipte, weten dat we de vogel hoorden en zelfs zagen. De volgende dag fietsen we langs de plek. We zien de vogel niet, maar hij ratelt heel even, overdag! Die avond gaan we er weer naartoe en voegt Foppe zich bij ons. Weer begint het geratel, weer zien we hem vliegen.

De volgende avond gaan we niet, maar meldt Foppe dat er twee zijn. Twee?! Zou er kans zijn op een broedgeval? Een avond later gaan we kijken en treffen we vier vogelaars aan. Nachtzwaluwtoerisme.

Hetzelfde patroon herhaalt zich, al wordt er nu een derde boom bij betrokken. Ook klinken er piepende en gorgelende klanken. En ineens gebeurt het: niet een, niet twee, maar drie spookvogels vliegen over en vlak langs ons, klapwiekend, zwenkend en luchtdansend, wat een feest!

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden