Bellen met hovenier JanBiologische gewassen

Wat betekent biologisch eigenlijk?

Biologische vaste planten, bio-bollen, bio-bomen en bio-heesters. Jan, wat is het verschil met niet-biologische gewassen?

“Tijdens de teelt worden geen kunstmest of chemische gewas­beschermingsmiddelen toegepast. Om de gewassen op natuurlijke wijze te laten groeien is een samenspel nodig van schimmels, bacteriën, insecten en dieren. Zo zijn er vogels nodig om insecten te eten, maar ook insecten die andere insecten eten. Voor de bestrijding van schadelijke aaltjes (microscopisch kleine beestjes) in de grond zijn bacteriën, nuttige aaltjes of bepaalde planten onmisbaar. Ook mogen nuttige schimmels niet ontbreken om materiaal af te breken zodat de planten dit kunnen opnemen.”

“Als een van de vele schakels in dit proces mist, kan dat leiden tot een langzamere groei, schade of uitval. Dat maakt deze methode duurder, maar de biodiversiteit neemt wel toe. Ook zijn de gewassen sterker dan met kunstmest en chemische middelen geteelde producten. Voor de insecten kan een stuk grond met bloemen nodig zijn, waarop dan geen gewassen gekweekt kunnen worden. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: daar komen dan ook egels, spitsmuizen, padden, kikkers en vogels op af die weer insecten en slakken eten.”

Henny de Lange vraagt wekelijks tuintips aan hovenier Jan Vleghert uit Dordrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden