Warmte uit de bodem is een kansrijk alternatief voor Gronings gas

Minister Henk Kamp bezocht in 2016 een handelskwekerij met tropische groene planten, die wordt verwarmd met warmte uit de aarde. Beeld ANP
Minister Henk Kamp bezocht in 2016 een handelskwekerij met tropische groene planten, die wordt verwarmd met warmte uit de aarde.Beeld ANP

Huizen in Nederland kunnen prima worden verwarmd met aardwarmte. Gronings gas is dan niet meer nodig.

Frank Straver

Nederland kent ideale omstandigheden voor bodemenergie. Warm grondwater, via buizen op te pompen, kan huizen, tuinbouwkassen en kantoren verwarmen die nu nog aardgas verstoken. Dit blijkt uit het proefschrift van geoloog Jon Limberger, die vandaag promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Er zitten volop aardholtes met warm water onder de Delta. Tot vier kilometer diep in zandlagen, en nog lager in kalksteenlagen. Aangezien Nederland dichtbevolkt is kan deze hitte relatief makkelijk in warmtenetten naar huizen en bedrijven. Bovendien is er in Nederland, ironisch genoeg dankzij alle aardgasboringen, veel kennis van de bodem.

Promovendus Limberger onderzocht, in samenwerking met kennisinstituut TNO, vooral de Europese kansen voor aardwarmte, ofwel geothermie. De allerbeste warmtereservoirs liggen onder landen met actieve, liefst vulkanische bodemlagen. IJsland geldt nu als koploper met geothermie, goed voor zo'n 90 procent van de gebouwverwarming. De Italiaanse vulkaanregio Toscane gooit ook hoge ogen.

Het grensgebied tussen Frankrijk en Spanje is, vanwege frictie door breuklijnen, ook warm in de grond. Punt is wel: afgelegen bronnen, in de bergen, zijn duurder om te benutten. Ze liggen ver van energieklanten af. Daarom is geothermie in het vlakke, compacte Nederland ook zo aantrekkelijk. Toch zijn kosten ook hier nog hoog. Een boring kost miljoenen euro's. Vooral transportpijpen leggen is duur. 'Ultradiepe' boringen, dieper dan 4 kilometer, zijn extra prijzig. Limberger verwacht dat de exploitatiekosten van bodemenergie in Europa flink kunnen dalen. Wegens ervaring, uitbreiding van lopende projecten en betere techniek.

Nieuwe bronnen

Minister Wiebes van economische zaken en klimaat is enthousiast. Aardwarmte kan hem helpen om de gaswinning in Groningen verder te verlagen. Woningen en bedrijven die stoppen met aardgas hebben andere energie nodig. Dat kan groene stroom zijn, van windmolens en zonnepanelen. Een warmtenetwerk is een andere optie. Die zijn er nu al, maar ze draaien vaak op restwarmte van vuile fabrieken en afvalverbranders.

De eerste glastuinders in het Westland verwarmen hun kas al met aardwarmte. In Naaldwijk doen tuinders nu een grote proefboring.

Gemeenten kijken ook naar geothermie, om van fossiel aardgas af te komen. Zo maakte Zwolle woensdag bekend energie, van 2,3 kilometer diepte, omhoog te willen pompen, goed om zo'n tienduizend huizen te verwarmen.

Landelijk speuren bedrijven naar tientallen nieuwe bronnen. Een warmteboring lijkt sterk op een gasboring. Staatstoezicht op de Mijnen eist grondig onderzoek, zodat warmteboringen veilig zijn. Wiebes scherpt de eisen aan boorbedrijven preventief ook aan.

Lees ook:
- De alternatieven zijn er, dus laten we afscheid nemen van aardgas
- Een akkoord over aardwarmte is cruciaal om Nederland aardgasvrij te maken, stelt warmteregisseur Anne Janssen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden