Natuurbescherming

Wangedrag van rangers? Dan legt het WWF projecten stil

Het Wereld Natuurfonds zet voortaan de financiering van projecten stop wanneer lokale partners afspraken over bescherming van mensenrechten niet nakomen.  Pas als de overheden ter plekke maatregelen treffen, worden de projecten voortgezet.

Ook heeft het WWF klachtenmeldpunten opgezet in landen als Congo, de Centraal Afrikaanse Republiek, Kameroen, India en Nepal en zijn inschatting van risicogebieden aangescherpt. Het WWF nam de maatregelen in reactie op het onderzoek van een onafhankelijke commissie naar misdragingen door parkwachters.

Medewerkers van het Wereld Natuur Fonds zijn niet direct betrokken geweest bij schendingen van de mensenrechten in landen in Afrika en Azië. Evenmin hebben ze wapens gefinancierd of geleverd. Wel schoot de organisatie tekort in de verwerking van klachten over misdragingen van parkwachters in gebieden waar het WWF de natuur beschermt. 

Dat staat in het rapport van de commissie, die op verzoek van het WWF negentien maanden lang onderzoek deed naar beschuldigingen van marteling en seksueel misbruik van stropers en lokale bewoners door rangers, in dienst van plaatselijke overheden. De Amerikaanse website BuzzFeed News bracht de beschuldigingen voorjaar 2019 naar buiten.

De commissie stond onder leiding van Navi Pillay, voormalige hoge commissaris voor de Mensenrechten van de VN, John Knox, speciaal rapporteur mensenrechten en milieu van de VN, en Kathy MacKinnon, voorzitter van de commissie voor beschermde gebieden van het IUCN, internationaal samenwerkingsverband voor natuurbehoud. Zij concluderen dat het WWF veelal hogere normen stelt dan de wetgeving in landen waar het werkt. Wel mag de organisatie de overheden er steviger op wijzen dat mensenrechten moeten worden gerespecteerd.

Lees ook:

Ontspoorde ecoguards dwingen tot bezinning op strijd tegen de stropers

Natuurbescherming is mooi natuurlijk, maar tot welke prijs? Nu de strijd tegen stropers verhardt, liggen ontsporingen op de loer. Hoe moet dat verder?

Nu neushoornpoeder meer oplevert dan goud, is natuurbescherming een bloedige oorlog geworden

Internationale veteranen, huurlingen en soldaten vliegen daarom steeds vaker naar Afrikaanse natuurparken om daar te helpen bij natuur- en wildbescherming. Niet iedereen is daar blij mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden