Pluimveehouders

Wakker Dier krijgt gelijk: kippen aan de poten optillen, mag niet

null Beeld ANP
Beeld ANP

Kippen bij de poten optillen mag niet, ook niet bij het vangen voor transport. De Europese Transportverordening is daar duidelijk in, zo stelt de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Minister Carola Schouten van landbouw, natuur en voedselveiligheid moet daarom onderzoeken of drie pluimveebedrijven de wet overtreden.

Redactie Trouw

Stichting Wakker Dier had hier in een kort geding om gevraagd. Volgens Wakker Dier worden dagelijks duizenden kippen gevangen door ze bij de poten te pakken. De organisatie had Schouten gevraagd handhavend op te treden, maar de minister vond dat niet nodig. Zij voerde aan dat in de Transportverordening is verzuimd een uitzondering te maken voor pluimvee, konijnen en hazen, zoals die ook geldt voor de Europese Verordening inzake de bescherming van dieren bij het doden, zeg maar de slachtverordening. Wakker Dier bestrijdt dat.

De voorzieningenrechter wilde zich donderdag niet uitspreken over vergeten of bewust niet opnemen van deze uitzondering. Maar hij stelt vast dat de uitzondering niet in de verordening staat en dat kippen bij de poten optillen dus niet mag. De minister moet het verzoek van Wakker Dier dus in behandeling nemen.

Lees ook:

Kip kan ook zonder stress en gegil naar het slachthuis

Hun leeftijd varieert van 34 dagen (voor gewone vleeskuikens) tot anderhalf jaar (voor leghennen). Maar dan moet de kip naar het slachthuis, en dient de kippenvanger zich aan.

Advertentie voor scharrelkip was misleidend

De Reclame Code Commissie vindt reclame voor scharrelkip misleidend. De advertentie, betaald met Europees geld, is afkomstig van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden