Illegale houtkap

Wageningse onderzoekers ontwikkelen alarmsysteem tegen ontbossing

Sentinel-1, de radarsatelliet die gebruikt wordt voor de ontbossingsapp.  Beeld ESA
Sentinel-1, de radarsatelliet die gebruikt wordt voor de ontbossingsapp.Beeld ESA

Wageningse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om met live beelden ontbossing in de gaten te houden. Ze hopen hiermee illegale kap beter in beeld te brengen en direct aan te kunnen pakken.

Johannes Reiche, een van de ontwikkelaars en universitair hoofddocent radar remote sensing aan de Wageningen Universiteit, verwacht dat milieuorganisaties en plaatselijke opzichters veel gebruik zullen maken van de methode. “Ze krijgen via een app een actueel overzicht van verschillende gebieden en krijgen een melding als er een opvallende ontwikkeling, zoals ontbossing, plaatsvindt. Ze kunnen inzoomen op locaties en meer informatie krijgen over wat zich er afspeelt.” 

Als een stuk regenwoud verdwijnt, wordt dat gebied op de kaart rood en geeft de app een ontbossingsalert. Met deze ontwikkeling hoopt Reiche dat er meer transparantie ontstaat over boskap en er sneller ingegrepen kan worden als de natuur in gevaar is.

Het RADD-alarmsysteem onthult de ontbossing in Congo door selectieve bomenkap: wegen met daarnaast ‘gaten’ in het regewoud. Ontboste plekken lichten oranje en rood op.  Beeld Johannes Reiche
Het RADD-alarmsysteem onthult de ontbossing in Congo door selectieve bomenkap: wegen met daarnaast ‘gaten’ in het regewoud. Ontboste plekken lichten oranje en rood op.Beeld Johannes Reiche

In Afrikaanse landen, waar de app nu wordt gebruikt, is het vaak moeilijk om zicht te houden op ontbossing, omdat het boven regenwouden in bijvoorbeeld Congo vaak erg bewolkt is. Het RADD-systeem (‘Radar for Detecting Deforestation’) werkt met bestaande radarbeelden die door een satelliet worden verstuurd en maken constante monitoring van het gebied mogelijk. “Er bestaan al wel radarsystemen, maar die geven niet net als die van ons steeds de nieuwste informatie weer. Waar je eerst maar een keer in de paar maanden kon zien wat er met het gebied gebeurd is, is dat bij ons constant te volgen.”

Vooral illegale boskap hopen Reiche en zijn collega’s in de kiem te smoren. “Veel landen hebben zelf niet de middelen om overal toezicht te houden, en zien vaak pas veel later dat er illegaal gekapt is. Nu zien ze het direct als er iets gebeurt, en kunnen zowel rangers als milieuorganisaties en ngo’s ingrijpen.” De radarbeelden worden voor onbepaalde tijd opgeslagen in de cloud van Google, zodat ontbossers op welk moment dan ook aansprakelijk kunnen worden gehouden voor hun daden. “De volgende stap is om het systeem ook in andere pan-tropische gebieden uit te rollen.”

Lees ook: 

WNF slaat alarm: in vijftien jaar tijd tien keer Nederland ontbost

Een gebied ter grootte van tien keer Nederland is tussen 2004 en 2017 ontbost. De Europese vraag naar meer ruimte voor landbouw is hierin de grote boosdoener.

Investeerders keren Brazilië de rug toe uit onvrede over ontbossing Amazonegebied

Buitenlandse investeerders dreigen zich uit Brazilië terug te trekken omdat ze kritiek hebben op de ontbossing in het Amazonegebied. Ze eisen dat de regering in actie komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden