NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Wadlopen over de dam naar Ameland

Beeld Koos Dijksterhuis

Als puber wadliep ik met mijn vader naar Ameland. Een eindje ten oosten van Holwerd, in de buurt van Visbuurt, staken wij van wal. We ploeterden noordwaarts richting het Oerd, de oostpunt van Ameland, en sloegen vlak bij de eilander kwelder linksaf, om wat minder oostelijk het eiland te betreden.

De wadlooproute naar een Waddeneiland is niet dezelfde als de route van de veerboot. Een veerboot neemt de natste route, via geulen die zelfs met eb diep genoeg zijn om te bevaren. Een wadloper neemt de droogste route, via het wantij. Precies op de plek waar jonkheer Teding van Berkhout 150 jaar geleden een dam liet bouwen. Mijn vader vertelde me al wadlopend dat restjes van die dam op luchtfoto’s nog te zien zouden zijn. De jonkheer voerde vijftien jaar strijd voor zijn meesterstuk. Onlangs verscheen daar het mooie boek ‘Waddenwolf’ over, door Corine Nijenhuis (uitg. Brandt, €22,50).

Het wantij

Als de Noordzeespiegel rijst, kolkt het water door de zeegaten ten westen en oosten Ameland de Waddenzee in. De vloedgolf verspreidt zich via een waaier van slinkende geulen over het wad. Op het hoogste deel van het wad ontmoeten beide vloedstromen elkaar. Die strook wad heet het wantij. De stroom is dan in snelheid getemperd en komt bij hoogtij helemaal tot rust. De meegesleurde slibdeeltjes dwarrelen naar de bodem en het water begint traag aan zijn terugtocht.

Maar bij storm blijft de zee ook op het wantij woest, zoals de jonkheer merkte, toen zijn dam van rijshout en basaltblokken doorbrak. Zijn bedoeling was de natuur het meeste werk te laten doen, door aanslibbing. Maar daarvoor waren hulpdijkjes nodig, waarvoor hij geen financiering vond. Gelukkig maar, anders was Ameland nu geen eiland meer. De jonkheer raakte zo verknocht aan het eiland, de plaatselijke waardin en het wad, dat hij rouwrandjes van slib onder zijn adellijke nagels verzamelde, een schande voor een heer van stand.

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets wat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden