Werelderfgoed

Waddenvereniging vertrouwt kabinet niet en schakelt hulp in van Unesco

Gaslocaties in de Waddenzee. Beeld Brechtje Rood
Gaslocaties in de Waddenzee.Beeld Brechtje Rood

In een brief aan Unesco zoekt de Waddenvereniging opnieuw steun van het Werelderfgoedcentrum in Parijs tegen gasboringen in de Waddenzee.

Onno Havermans

De verwarring is te groot. Enerzijds laat het regeerakkoord van het nieuwe kabinet geen gaswinning meer toe in de Waddenzee. Anderzijds liet diezelfde regering vorige week vrijdag nog aan Unesco weten dat boren naar gas in de Waddenzee veilig kan. Voor de zekerheid stuurde de Waddenvereniging maandag zelf een brief aan de werelderfgoedorganisatie van de Verenigde Naties.

Met de brief legde de Waddenvereniging druk op het debat van de Kamercommissie infrastructuur en waterstaat, waarvoor dinsdag vier nieuwe bewindslieden aanschoven: de ministers Mark Harbers (infrastructuur waterstaat), Rob Jetten (klimaat en energie), Christianne van der Wal (natuur en stikstof) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (mijnbouw).

Uitgesteld

Het debat was eerder uitgesteld toen de kabinetsformatie in de beslissende fase verkeerde, tot teleurstelling van de Waddenvereniging, die zo snel mogelijk zwart op wit wil hebben dat de gaswinning definitief van de baan is. Unesco heeft het kabinet zowel in mei als in november vorig jaar gevraagd te reageren op de zorgen van de Waddenvereniging en de Werkgroep Vrije Horizon Schiermonnikoog over gaswinning in beschermd gebied. Unesco dreigde de Werelderfgoedstatus van de Waddenzee in te trekken omdat mijnbouw daarbij niet past.

In reactie daarop stuurde de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij Unesco vrijdag een brief aan het Werelderfgoedcentrum in Parijs, waarin staat dat boren naar gas veilig kan dankzij het ‘hand-aan-de-kraanprincipe’. Dit betekent meteen stoppen met boren als de bodem meer daalt dan aanvaardbaar wordt geacht. Volgens de Waddenvereniging verzuimt de regering te vermelden dat er wetenschappelijke twijfel is over deze methode.

Toenmalig minister Stef Blok van economische zaken zei in september vorig jaar dat een vergunning aan de Nam om te boren in het gasveld bij de Friese plaats Ternaard niet meer is tegen te houden. De Waddenacademie, die op verzoek van de Tweede Kamer de juridische mogelijkheden onderzocht, adviseerde in oktober echter dat de minister van natuur (toen nog Carola Schouten) de vergunning wel mag intrekken.

Protest in 2012 tegen gaswinning onder de Waddenzee.  Beeld ANP
Protest in 2012 tegen gaswinning onder de Waddenzee.Beeld ANP

Nieuwe wetenschappelijke inzichten

Intussen groeide ook het maatschappelijk verzet en kwamen er nieuwe wetenschappelijke inzichten over een mogelijk snellere stijging van de zeespiegel, schrijft de Waddenvereniging aan Unesco. De Commissie voor de milieueffectrapportage stelde in december dat risico’s van de voorgenomen gaswinning bij Ternaard onvoldoende zijn onderzocht.

Leden van de Kamercommissie vroegen dinsdag om duidelijkheid, waarop natuurminister Van der Wal beloofde te zullen onderzoeken of het juridische mogelijk is om een advies van Unesco nog als zienswijze toe te voegen aan de procedure rond de boorvergunning voor Ternaard. In maart neemt ze een beslissing over die vergunning. Zoals afgsproken in het regeerakkoord zullen na Ternaard geen nieuwe vergunningen voor mijnbouw in de Waddenzee meer worden afgegeven.

De toezegging van minister Christianne van der Wal is na het debat van de Kamercommissie over de Waddenzee toegevoegd aan dit artikel, waarvan de eerste versie voor het debat was gepubliceerd.

Lees ook:

Terwijl de IEA waarschuwt fossiele brandstoffen onaangeroerd te laten, gaat Nederland boren in de Waddenzee

De Nam mag gas gaan winnen onder de Waddenzee, bleek deze week in de Tweede Kamer. Nieuw onderzoek toont echter aan dat heel veel fossiele brandstof beter onder de grond kan blijven.

Nederland heeft nog onvoldoende zonne- en windenergie, en blijft dus gasvelden aanboren

De wereld verwaarloost het Parijse Klimaatakkoord door fossiele energie te blijven oppompen, bleek deze week uit een studie van de Verenigde Naties. Ook Nederland doet daar aan mee.

Klimaat en stikstofbeleid: Ook Rutte IV worstelt met het gat tussen glimmend papier en de grillige praktijk

Het klimaat- en stikstofbeleid was een moeizame worsteling voor kabinet-Rutte III. Dat moet anders, zegt het nieuwe regeerakkoord. Maar hoe? En wat gaat dat opleveren? Een analyse in twee delen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden