Militaire vluchten

Waddenvereniging boos: Defensie vindt oefenvluchten boven waddengebied niet schadelijk voor de natuur

null Beeld

De Waddenvereniging is ontstemd over de uitkomst van het rapport van ecologisch adviesbureau Waardenburg. De oefenvluchten van Defensie boven de wadden van Vlieland zijn niet schadelijk voor de natuur, concludeert het bureau.

Linde Leppink

De F-16’s en F-35’s van Defensie die boven het natuurgebied ‘de Vliehors’ op Vlieland vliegen, leveren geen schade op aan de vier aangrenzende Natura 2000- gebieden. Dat blijkt uit een onderzoek van ecologisch adviesbureau Waardenburg naar de effecten van de vliegoefeningen. Met het onderzoek kan Defensie een vergunning aanvragen voor vliegen boven het waddengebied. Die vergunning is noodzakelijk na juridische procedures en Kamervragen. Uiteindelijk beslist het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit over deze vergunning.

Nu vliegen de toestellen nog zonder vergunning boven de uitgestrekte zandvlakte aan de westkant van Vlieland. Het oefenterrein bestrijkt ongeveer zeventien vierkante kilometer natuurgebied en is de enige plek in Nederland waar de luchtmacht traint met munitie en explosieven. Er worden gedurende een half jaar maximaal zeventig bommen afgeworpen.

Nog niet voldoende

De Waddenvereniging trekt het onderzoek in twijfel. “Het adviesbureau heeft op basis van gemiddelde geluidsniveaus de effecten op de natuur bepaald. De geluidspiek die een F-16 produceert, wordt hiermee uitgesmeerd over een hele lange periode, waarbij ook de nachten zijn inbegrepen. Wij denken dus dat de activiteiten niet op een goede manier zijn beoordeeld,” aldus Ellen Kuipers van de Waddenvereniging.

Defensie wil zelf de schadelijke effecten van de vliegoefeningen op beschermde vogels beperken. Zo worden bij springtij of extreem hoog water de oefeningen stop gezet. Kuipers: “Het siert de luchtmacht dat ze meer rekening met de natuur wil houden. Toch vinden wij de voorgestelde maatregelen nog niet voldoende en gaan we verder met Defensie in gesprek. Zo willen we dat Defensie ook minder vliegt in het broedseizoen.”

De luchtmacht startte vlak na de Tweede Wereldoorlog met de oefenvluchten boven het waddengebied. Lange tijd was daar geen vergunning voor, wat een doorn in het oog was van de natuurorganisaties, die nu goede afspraken willen.

Lees ook:

Nationale parken van wereldklasse? Denk eens aan de Waddenzee

Geef de Waddenzee nou eindelijk eens het label Nationaal Park, betoogt Patrick Jansen, columnist van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden