Jelle's weekdier

Wacht met de dijkversterking en laat de sterns eerst broeden

Beeld Buitenbeeld

Midden in het broedseizoen is men op Texel begonnen met dijkversterking, pal naast een belangrijke broedplaats van grote sterns in ons land, het natuurgebied Wagejot: u las er deze week over in de krant.

Soms vraag je je af of men ze wel allemaal op een rijtje heeft - 'men' is in dit geval het hoogheemraadschap dat opdracht gaf voor de werkzaamheden. 

Je zou toch veronderstellen dat die dijkversterking wel een paar weken kan wachten - of voorspelt het KNMI de moeder aller stormvloeden tussen nu en 1 juli? Vogelbescherming heeft meteen namens de sterns om het stilleggen van het werk gevraagd - ik weet tijdens het schrijven van deze woorden niet hoe dat afliep. Arme sterns.

Schoonheid blijft een kwestie van smaak, maar de grote stern is een wel zeer mooie vogel. Oppervlakkig bekeken lijken sterns wel wat op meeuwen, met hun wittige lijf en dikwijls zwarte kruin en een voorkeur voor de kust, maar daar blijft het qua overeenkomsten ook wel bij. Sterns zijn in alle opzichten eleganter, ranker en behendiger dan meeuwen. Meeuwen en sterns behoren beide tot de vogelfamilie der Laridae, genoemd naar het meeuwengeslacht Larus. Maar meeuwen hebben een grote haaksnavel en meestal een afgeronde staart; het zijn alleseters die even gemakkelijk een visje verorberen als patat, kibbeling, huisvuil, worstevelletjes en zelfs - eigen waarneming - gebruikte condooms van de vuilstort. Sterns daarentegen zijn voorzien van een snavel als een puntig pincetje en een sierlijk gevorkte staart, en qua voedselkeuze zijn ze kieskeuriger. Ze eten versgevangen visjes, spiering, sprot, harinkjes of (in het geval van de zwarte stern) zoetwatervisjes. Maar geen afval.

De mooiste van de in ons land voorkomende sternsoorten is de grote stern en juist over deze soort is een prachtig boek verschenen: 'Fraaie schepsels'. In Ed Buijsman, gepensioneerd atmosferisch chemicus, heeft de grote stern een fan gevonden die met hagiografisch genoegen over het dier kan schrijven. Alles wat je over de grote stern wilt weten staat in het koffietafelboek. De soort is in 1785 beschreven door een Engelse ornitholoog aan de hand van een exemplaar dat was geschoten bij Sandwich, langs de kust van Kent. Deze herkomst vinden we nog altijd terug in de wetenschappelijke soortnaam Sterna sandvicensis en de Engelse naam Sandwich Tern. De vogels hebben een licht grijswit lichaam en een gitzwart kapsel met dito kuif. De poten zijn ook zwart, evenals de snavel, op de gele snavelpunt na.

Vierduizend broedparen

Grote sterns broeden in Nederland, of beter: vooral in Nederland, ons land geldt als een hotspot. Duizenden broedparen kunnen rond deze tijd worden aangetroffen op daartoe geschikte plekken, zoals eilanden in de Westerschelde, het Haringvliet, op Griend en een paar plekken op Texel, waaronder natuurgebied Wagejot langs de Waddenkust. In Buijsmans boek staat een luchtfoto van deze kolonie uit 2016, toen daar maar liefst vierduizend broedparen zaten. Het ziet eruit alsof iemand een pak rijst heeft uitgestrooid over een groen tapijt. En precies daar wordt gewerkt aan dijkversterking. Hopelijk besluit men snel tot uitstel want die megastormvloed komt voorlopig niet, let op mijn woorden.

Jelle Reumer is paleontoloog. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier. Lees al zijn bijdragen in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden