Beeld Gejo Wassink

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Waarom zwarte spechten fascinerende vogels zijn

Het is een zonnige morgen in maart en dat betekent baltstijd voor zwarte spechten. Ik wandel over landgoed Den Treek, tussen Amersfoort en Leusden, waar ik ooit mijn eerste zwarte spechten zag.

Spechten spreken me sinds mijn kindertijd aan. Dat ze verticaal tegen bomen kruipen, zo contrastrijk gekleurd zijn, en toch pas opvallen als je hun herkenbare getjik, gelach, geroffel of gehamer hoort, waarna je de vogel soms in golvende vlucht ziet overvliegen...

Meestal zag ik grote bonte spechten, ik zag ze vaak genoeg om ze te leren herkennen en weinig genoeg om ze bijzonder te blijven vinden. De bijzonderste aller spechten leek me de zwarte specht: een halve meter lang, gitzwart met een vuurrode kruin.

Toen ik vijftien was, zag ik mijn eerste. Ik zwierf toen vaak door Den Treek. In de verte zag ik het silhouet van de zwarte specht, die met zijn staart tegen de stam leunde. Ik kon mijn geluk niet op en weet nog hoe ik ’s avonds thuis op de bank lag na te mijmeren over die waarneming.

Wat een prachtige, zwarte vogels

Drie maanden later werd ik in hetzelfde deel van Den Treek ineens omringd door enkele zeer luidruchtige zwarte spechten. Op een paar meter afstand draaiden ze rond de stam van een dikke den. Nu eens strekten ze hun halzen, dan weer gluurden ze om de hoek naar de ander. Ik kon ze een tijdje heel mooi zien; wat een prachtige, zwarte vogels, wat een rode kruinen, wat een grote poten! Mijn fascinatie voor zwarte spechten deed me een boek over dat soort schrijven, dat in juni verschijnt.

Ik zoek de plek op waar ik ze voor het eerst zag. Het bos is nu doorregen met All Terrain Bike-paadjes. Overal zijn fietsers, wandelaars, ruiters en zelfs mensen op rollende ski’s. Er zijn nog meer kapvlaktes en houtstapels dan destijds. Het verschil is: toen heette dat houthakken, nu heet het bosherstel. Geen zwarte specht laat zich zien. Wel een raaf. Die zag ik daar vroeger nooit.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden