Boom van het jaar

Waar staat de mooiste boom van Nederland?

Beeld SBNL Natuurfonds

SBNL Natuurfonds houdt voor de derde keer de verkiezing van de Boom van het Jaar. De Heksenboom van Zwarte Kaat in het Brabantse Bladel werd afgelopen jaar gekozen tot Boom van het Jaar uit twaalf monumentale Nederlandse bomen. De trotse beuk eindigde half maart op een mooie vierde plek in de Europese verkiezing Boom van het Jaar. Een oude den in Tsjechië werd eerste.

Tot 18 mei kan iedereen een Nederlandse Boom voor het Jaar 2021 nomineren. In iedere provincie zal een boom worden aangewezen. De boom met de meeste stemmen dingt uiteindelijk mee naar de titel Europese Boom van het Jaar 2021. Op 28 augustus worden de 12 genomineerde Nederlandse bomen bekend gemaakt en vanaf die datum kan er tot 14 oktober op de bomen gestemd worden via de website deboomvanhetjaar.nl. Op 15 oktober wordt de Nederlandse winnaar bekend gemaakt.

Noord Brabant, de Heksenboom van Zwarte Kaat bij Bladel. Beeld Mark Kohn

Het gaat om markante bomen met een bijzonder verhaal. Een jury onder aanvoering van Frits Mohren, hoogleraar bosecologie en bosbeheer in Wageningen, beoordeelt de nominaties. Verder zitten in de jury Gerbrand Bakker (auteur, columnist van Trouw), Beatrix Kleuver (tuinontwerper), Paul Makken (pr-adviseur bij de ANWB) en rentmeester Maaike Brasz van SBNL Natuurfonds.

Lees ook:

De Heksenboom is de mooiste boom van Nederland

De Heksenboom, een oude beuk in het Brabantse Bladel, is in 2019 gekozen tot Boom van het Jaar. De monumentale boom op het landgoed Ten Vorsel als Nederlandse inzending mee in de Europese verkiezing van de mooiste boom van 2020 en werd vierde. In 2018  won de ‘troeteleik’ in de middenberm van de snelweg A58 bij Ulvenhout.

Schoffelen, omspitten, verkavelen: bomen krijgen in Nederland geen kans om oud te worden

Echt monumentale bomen zijn er in Nederland nauwelijks. Op tal van plaatsen komen burgers in het geweer tegen houtkap. ‘Het rooien van stukken zo groot als voetbalvelden is niet meer van deze tijd.’

Stop met kappen, bomen zijn onweerstaanbaar

Waarom roept bomenkap zo veel weerstand en emoties op? Ecologe Judith Slagt denkt het te weten: mensen hebben het gevoel dat hun natuur wegkwijnt. De cirkelzaag als metafoor voor biodiversiteitsverlies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden