Klimaatdoelen

Waar Nederland in discussie blijft, hakt Nedersaksen knoop door: einde aan gasboringen in Waddengebied

De geul tussen Schiermonnikoog en Rottumerplaat. Beeld Hollandse Hoogte / Marco van Middelkoop luchtfotografie
De geul tussen Schiermonnikoog en Rottumerplaat.Beeld Hollandse Hoogte / Marco van Middelkoop luchtfotografie

Nedersaksen wil een verbod invoeren op olie- en gaswinning in de Duitse Waddenregio. Een besluit dat vermoedelijk de Nederlandse discussie over boringen in en om de Wadden voedt.

Op mazen in de wet hoeven energiebedrijven die in de Waddenzee olie en gas willen pompen niet te rekenen, als het aan milieuminister Olaf Lies (SPD) van de Duitse deelstaat Nedersaksen ligt. Hij kondigt een wet aan die boringen naar fossiele energie onder het unieke natuurgebied verbiedt. Dit besluit zal naar verwachting de Nederlandse discussie over fossiele energieboringen in en om de Wadden voeden. Ook in de Tweede Kamer staat de houdbaarheid daarvan terugkerend ter discussie.

“Met de nieuwe wet nemen we alle twijfel weg”, aldus Lies. Fossiele energie oppompen in het ‘nationale park’, zoals hij de Waddenregio met Unesco-status noemt, is volgens hem langer niet te rijmen met de klimaatdoelen van Parijs. Om die doelen te behalen, moet Duitsland fossiele energiebronnen weren en de productie van duurzame energie – wind, zon, aardwarmte – uitbreiden.

Lies wil het wetsvoorstel in januari klaar hebben, zodat het verbod in de zomer van 2022 ingaat. Dit is een tegenvaller voor de gassector, die aardgas als ‘transitiebrandstof’ promoot.

Demissionair minister Stef Blok van economische zaken in gesprek met bestuurders en inwoners over de toestemming die hij gaf aan de Nam voor gaswinning bij een Fries dorp.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Demissionair minister Stef Blok van economische zaken in gesprek met bestuurders en inwoners over de toestemming die hij gaf aan de Nam voor gaswinning bij een Fries dorp.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Maatschappelijke weerstand groeit

In de Waddenregio worden al decennia olie en gas ophoog gepompt, vooral uit relatief kleine velden. In Nederland is de Nam daarmee bezig, maar ook andere boorbedrijven zoals Wintershall en One-Dyas hebben boorplannen.

De maatschappelijke weerstand hiertegen groeit. Niet alleen ageren milieuorganisaties tegen de dreigende milieuschade en zeebodemdaling door boringen in het gebied, ze vinden ook dat fossiele energiewinning niet langer verenigbaar is met het behalen van klimaatdoelen.

Hoewel het stoken van steenkolen nog slechter is, stoot de verbranding van aardgas en olieproducten veel broeikasgas (CO2) uit. Die gassen warmen de aarde op. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) riep de wereld afgelopen zomer op te stoppen met het boren naar olie- en gasvoorraden, omdat het klimaatakkoord van Parijs anders niet meer gehaald kan worden.

Demissionair minister Stef Blok van economische zaken en klimaat (EZK) vindt dat het aanboren van kleine olie- en gasvelden in de Noordzee, ook binnen de Waddenregio, veilig en verantwoord kan. Blok ziet geen gronden om boorvergunningen in te trekken of een verbod in te voeren. Dit tot ontzetting van de Waddenvereniging en milieuorganisaties, die een boorverbod bepleiten.

Dat is binnen de bestaande wet- en regelgeving ook mogelijk, stelde de Waddenacademie deze maand in een advies. Die denktank, gefinancierd door het Waddenfonds, stelt dat minister Blok ten onrechte beweert dat hij boringen niet kan tegenhouden – iets wat hij overigens onnodig acht. Hij kan vergunningen intrekken, aldus de Waddenacademie.

Lees ook:

Terwijl de IEA waarschuwt fossiele brandstoffen onaangeroerd te laten, gaat Nederland boren in de Waddenzee

De Nam mag gas gaan winnen onder de Waddenzee, bleek onlangs in de Tweede Kamer. Nieuw onderzoek toont echter aan dat heel veel fossiele brandstof beter onder de grond kan blijven.

Milieuorganisaties vrezen dat nieuwe gasboringen oesterbank bij ‘Schier’ vernielen

Natuurbeschermers maken bezwaar tegen een nieuw plan voor gasboringen ten noorden van Schiermonnikoog. Unieke onderzeenatuur loopt gevaar, waarschuwen ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden