Vuilste centrales draaien voluit, schonere centrales staan stil

De kolencentrale van EON op de Maasvlakte.

In Nederland draaien de meest vervuilende kolengestookte elektriciteitscentrales op topcapaciteit omdat de prijs voor uitstoot van CO2 'belachelijk' laag is.

De minder vervuilende nieuwe gascentrales staan daarentegen stil of draaien op lagere capaciteit, en dat omdat gas op dit moment aanmerkelijk duurder is dan kolenstook.

Lage emissierechten
Den Haag moet op korte termijn de prijs voor emissierechten verhogen, zegt Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco.

"Deze situatie is vernietigend voor het vertrouwen van energiebedrijven in het investeringsklimaat voor schone energie", vindt De Haas. Eneco heeft zelf overigens geen kolengestookte centrales.

Volgens De Haas ziet de energiesector door de lage kosten van emissierechten af van lange-termijn-investeringen in schone energie. Liever sleutelt de sector aan bestaande, verouderde technologieën nu de emissierechten zo laag zijn.

Energieproducenten betalen in Nederland zeven euro per ton CO2 die ze uitstoten. Die prijs moet omhoog naar minimaal 15, liever nog 20 euro per ton, vindt De Haas.

Politiek
Hij hoopt dat de politieke partijen die samen werken aan het Lente-akkoord, een bodemprijs zullen instellen voor emissierechten.

Op aandrang van GroenLinks wordt al gewerkt aan een extra belasting op steenkool voor elektriciteitsproductie. Maar dat is niet voldoende, stelt De Haas.

Vooral de oude centrales (zoals Amer van Essent, Hemweg in Amsterdam van Nuon, EON op de Maasvlakte, Delta in Borssele en Electrabel in Gelderland) zijn momenteel in vol bedrijf. "De lage CO2-prijzen zijn vernietigend voor de ontwikkeling van milieu-verbeterende technieken", aldus De Haas.

Markt voor schone technieken
Eneco is een van de bedrijven die met het Wereld Natuur Fonds (WNF) samenwerken om tot substantiële CO2-reductie te komen.

Gisteren werd tijdens een congres in Rotterdam vanwege het 50-jarig bestaan van WNF bekendgemaakt dat enkele grote bedrijven (Eneco, KPN, Coca-Cola, Nokia, Siemens, Volvo, Tetra Pak en Sony ) tussen 1999 en 2011 gezamenlijk een CO2-reductie hebben bereikt die gelijk staat aan ruim de helft van de jaarlijkse emissie van Nederland. Er is in 12 jaar 100 miljoen ton CO2 minder vrijgekomen.

Maar De Haas is bang dat Nederland de doelstellingen voor het terugdringen van de CO2-emissies op langere termijn niet zal halen als de emissierechten laag blijven. "Als dit te lang duurt krijgt de markt voor schone technieken, dus ook die van wind- en zonne-energie, een opdonder." Het Verenigd Koninkrijk is inmiddels al bezig de prijzen omhoog te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden