Klimaattop Madrid

Voor wie uitblinkt in greenwashing staat in Madrid een ‘bokaal’ klaar

De uitreiking van de ‘Fossiel van de dag’ Beeld Getty Images

Mensen in ijsberepakken, daar kijkt niemand nog van op tijdens de VN-klimaattop in Madrid. Bezoekers maken er lachend selfies mee, en lopen door. Poolijs smelt, de beren lijden. Die boodschap lijkt – hoe triest ook – normaal geworden.

Toch kunnen bezoekers van COP25 dagelijks nog verrast worden, door iemand in een ander dierenpak: de dino. Zo aan het einde van de dag stijgt de kans daarop. Want dan is het tijd voor de uitreiking van de ‘Fossiel van de dag’-award. Landen die een flater slaan met hun milieubeleid dingen mee naar die bokaal.

De presentator is uitgedost als een soort magere Hein, in een zwart geraamtepak. Zijn co-host loopt rond in een Tyrannosaurus Rex-kostuum. Alleen de landen die er het meest overtuigend in slagen om ‘het slechtst’ te zijn, kunnen winnen. De bokaal is goud met een blok steenkool erin. Het logo van de dinosauriërfilm ‘Jurassic Park’ prijkt op het scoreboard van de organisator, Climate Action Now.

Prehistorisch gedrag

In Madrid ging België er al een keer met de prijs vandoor, omdat ministers trots zeiden dat ze sámen in een vliegtuig stapten, in plaats van ieder een in privéjet. ‘Plane-poolen’ – de Vlaamse milieuminister Zuhal Demir introduceerde de term zelf – om het klimaat te sparen. Dit staaltje greenwashing leverde België een ‘Fossiel van de dag’ op.

Ook Australië is al in de prijzen gevallen, nadat minister Scott Morrison het verband tussen bosbranden en klimaatverandering in zijn land ontkende. In plaats van zich te bekommeren om de door vuurhaarden bedreigde koala’s, zocht hij vertier bij een cricketwedstrijd.

Ook Japan won de trofee. Het land blonk volgens het prijzencircus uit in prehistorisch gedrag: het wil kolenstook uitbreiden, ondanks alle klimaatwaarschuwingen.

Lees ook:

Alarm om klimaat botst in Madrid met de dunne agenda

Terwijl de klimaatzorgen groeien, gaat het bij de VN-klimaattop in Madrid om het maken van technische afspraken. Dat contrast gaf wrijving tijdens de afgelopen eerste week.

Er is tóch een klimaattop in Chili, en de Nederlandse Annewiets Boulen (27) is erbij

Officieel is er geen ‘COP’ in Chili, maar in de praktijk wordt er volop gedebatteerd en gedemonstreerd tegen verdroging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden