De  koninginnepage is wel op veel plekken gezien.

Vlinderjaar

Voor sommige vlindersoorten was 2019 geen leuk jaar

De koninginnepage is wel op veel plekken gezien.Beeld Getty Images

Afgelopen jaar was een matig jaar voor de dagvlinders in Nederland. Door de droge zomer had vooral de heidevlinder het zwaar.

Merel Knoth

Kars Veling van De Vlinderstichting is geschrokken van het aantal kwetsbare soorten die het slecht deden. “Door de warme, droge zomer lag de heide er dorstig bij en dat heeft een nadelig effect op de dieren. De heidevlinders planten zich voort op de heide, maar vonden dit jaar amper een ­geschikt plekje. Klimaatverandering zorgt in Nederland voor extremen: hoge temperaturen en zware regenval leiden tot slechte omstandigheden. Tot 2003 was de heidevlinder te vinden op tien plekken op de Veluwe, nu zijn er zo weinig dat ik betwijfel of hij ­volgend jaar nog terugkomt.”

De daling in vlinders is ook te zien in de Tuinvlindertelling. De afgelopen dertig jaar werden er op één locatie zestig vlinders per jaar genoteerd. Dit jaar waren dat er maar veertig. Toch zijn er ook vlinders die baat hebben bij de hoge temperatuur. Veling: “De kleine parelmoervlinder en de koninginnepage zijn op veel plekken gezien. Het zijn goede vliegers en ze kunnen tegen een stootje. Over zo’n twintig, dertig jaar verwacht ik meer vlinders die houden van dit klimaat. Zie het als een verschuiving: in Zuid-Europa wordt het te warm, dus vliegen ze door naar Nederland.”

Lees ook:

Droogte drijft insecten uit het duingebied

Ook in het duingebied bij Castricum speelt de droogte op. Insecten zijn er al veel minder en dat heeft gevolgen voor dieren en planten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden