column

Voor het eerst een slechter zonne-jaar: vergissing of voorbode?

Sneeuw op zonnepanelen: een heel effectieve manier om je stroomproductie naar nul te laten zakken... Beeld Vincent Dekker

Het moest er een keer van komen natuurlijk, maar het had van mij best iets minder duidelijk mogen zijn. Mijn zonnepanelen leverden in 2017, mijn slechtste jaar tot nu toe, 'slechts' 2351 kilowattuur op, ruim 200 kwh minder dan in 2016. 

We hadden bij ons in Bergen dan ook niet alleen een record-sombere decembermaand. Vorig jaar leverden maar liefst vier maanden een 'laagterecord' aan kwh's voor die maand op. Vooral juli en september hakken er dan in, maanden waarin je echt grote opbrengsten mag verwachten. December daarentegen levert gemiddeld slechts 7,5 kwh op en dat is pakweg de helft van de opbrengst van één goeie dag in juni of juli. Dat ik er nu 6,2 kwh aan heb overgehouden, is op jaarbasis een tegenvaller van welgeteld een half promille.

Februari was vorig jaar de eerste maand met een record-lage stroomproductie. Maar dat is heel goed verklaarbaar door het mooie winterweer. Vijf dagen lang lag er een laagje sneeuw op mijn panelen. En ja, als je dan te lui bent om die eraf te vegen... Sneeuw weerkaatst vrijwel 100 procent van het zonlicht. Ik had dus vijf dagen met 0,0 opbrengst. Letterlijk.

Vanaf mijn eerste volle kalenderjaar met panelen, 2012, heb ik tot vorig jaar elk jaar weer meer stroom van mijn dank gekregen dan het jaar ervoor. Van 2490 in 2012 tot 2570 in 2016. Maar in 2017 dus een relatief grote duikeling, naar 2351. De vraag is wat mij betreft nu vooral: is dit een flinke vergissing van de natuur, en komen we weer gewoon terug naar 2500 en meer als jaaropbrengst? Of is dit een voorbode van een periode met veel grauw weer en moet ik met 2300 tot 2400 kwh per jaar voorlopig genoegen gaan nemen? Het kan ook zijn dat de panelen toch al wat gaan verouderen, maar dat zou slechts een tiental kwh's per jaar mogen schelen.

Ondanks de forse tegenvaller blijf ik voorlopig nog een tevreden mens. Toen ik de panelen in 2011 liet installeren, was de prognose  voor de jaarlijkse opbrengst namelijk... 2350 kwh. Ik heb vorig jaar dus, met alle sombere dagen die er waren, in mijn slechtste jaar tot op heden, toch nog net één kilowattuurtje meer gekregen dan me  zeven jaar geleden werd voorspeld. Dan mag je gemiddeld genomen niet mopperen.

Lees ook: Eindelijk! Commerciële zonnestroom

In zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden