column

Voor het eerst een negatieve stroomrekening

Mijn zonnepanelen produceren meer stroom dan verwacht. en mijn stroomverbruik daalde sterker dan verwacht. Resultaat: ik houd voor het eerst op jaarbasis stroom over. Beeld Vincent Dekker

Wat ik nooit had voorzien, is dit jaar toch gebeurd: mijn zonnepanelen hebben in twaalf maanden meer stroom geproduceerd dan ik in diezelfde maanden heb verbruikt. Dat was niet de bedoeling. Maar wel mooi natuurlijk.

Bij de aanschaf van mijn zonnepanelen, nu al weer bijna zeven jaar geleden, volgde ik het goede advies om niet méér zonnestroom op te gaan wekken dan ik zelf zou gaan verbruiken. Dus kwamen er twaalf panelen op mijn dak.

Dat advies was vooral financieel goed bedoeld. Zonnepanelen werden eind 2010 voor het eerst aangeboden tegen een prijs waarbij je geen subsidie meer nodig had om ze terug te verdienen. Maar dan moest je wel alles kunnen salderen: elke kiloWattuur die je produceerde moest op jaarbasis bekeken voor 'zelfsconsumptie' zijn. Produceerde je per jaar meer dan wat je aan stroom verbruikte, dan kreeg je voor die extra kWh's een lage vergoeding. En die was niet genoeg om de extra kosten van de panelen die je voor je overproductie had aangeschaft te dekken.

Zonnepanelen en ledlampen

Dus kocht ik zeven jaar geleden zonnepanelen die naar verwachting jaarlijks 2350 kWh zouden produceren, terwijl mijn jaargebruik bijna 3000 kWh bedroeg. Dat leek een veilige marge. Maar mijn panelen deden het veel beter dan beloofd. Na wat schuiven voor de beste positie werd 2560 kWh per jaar zo'n beetje de standaard. 

Daarnaast ging ik gaandeweg gloeilampen door ledlampen vervangen. Zo maakte een tuinlamp van 60 W plaats voor een ledlamp van 1 W. Ik stond er vroeger niet bij stil, maar een gloeilamp van 60 W die gemiddeld 4 uur per dag brandt , verbruikt in een jaar zo'n 90 kWh; een ledlamp van 1 W heeft dan 1 kWh nodig... 

Nou heb ik niet met al mijn ledlampen zulke spectaculaire besparingen geboekt, maar samen hebben ze toch echt zoden aan de dijk gezet. Het resultaat is dat ik van augustus 2016 tot augustus 2017 zo'n 2350 kWh heb verbruikt, wat dus 20 procent minder is dan zeven jaar geleden! Over dezelfde twaalf maanden leverden mijn panelen 193 kWh méér af, zodat ik nu voor het eerst een negatieve stroomrekening kreeg toegestuurd. 

Greenchoice heeft die 193 overgeproduceerde kWh's vergoed tegen 11 cent, bijna de helft van wat ik normaal gesproken voor een kWh moet betalen. Dus nee, ik word daar niet rijk van en als ik in 2010 een paar extra zonnepanelen had gekocht, dan zou ik die niet hebben terugverdiend.

Zinvol

Maar in 2010 waren zonnepanelen nog een stuk duurder dan nu. Wie recent panelen heeft gekocht of dat nu gaat doen, krijgt ze voor ongeveer de helft van de prijs die ik zeven jaar geleden betaalde. En dus zou het nu best financieel zinvol kunnen zijn om toch meer stroom te produceren dan je zelf in een jaar verbruikt. Wel even goed checken wat jouw energieleverancier betaalt voor die overproductie, want sommigen zijn daarin kariger dan Greenchoice.

En: dit is een puur financieel verhaal. Het kan natuurlijk voor het milieu nooit kwaad om meer zonnestroom te produceren dan je zelf nodig hebt. Maar als dat je geld kost, moet je je afvragen of je met dat geld niet zinvoller zaken voor het milieu kunt financieren.

En nog één verwachting tot slot: binnenkort gaat ons stroomverbruik (dat van mij én van u) sterk stijgen. We gaan onze elektrische auto thuis opladen, en we gaan (deels) van het gas af met behulp van onder meer elektrische warmtepompen. Over een paar jaar zal in huize Dekker zeker geen sprake meer zijn van overproductie...

Lees ook: Geen gas en geen benzine meer in huize Treur

In zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden