'Voor aardbeientelers bevestigt dit dat we de goede weg zijn ingeslagen'

Een medewerker plukt aardbeien in een kas bij Bergen op Zoom. Beeld ANP

Fruitteler Marcel Dings was niet blij toen hij hoorde over berichten dat de aardbei zes keer zoveel bestrijdingsmiddelen bevatten als andere gewassen. Zelf teelt Dings aardbeien in de buurt van Venlo, een regio waar veel Nederlandse aardbeien vandaan komen. Is hij niet bang dat Nederlanders de aardbeien laten staan en dat het zomerkoninkje de reputatie krijgt van gifkoninkje?

“Nee hoor, al zit geen enkele sector op dit soort aandacht te wachten. We nemen de berichten uiteraard serieus. Maar voor ons aardbeientelers bevestigt het juist dat we de goede weg zijn ingeslagen. Wij zetten namelijk al stappen in de reductie van bestrijdingsmiddelen. Tegelijkertijd moeten we niet rusten en denken: we blijven binnen de wet en dus is het goed.

Welke stappen vooruit zetten jullie?

We hebben allerlei technieken om de aardbei zo gezond mogelijk te houden. Wijzelf telen alleen in kassen, onder een dak dus. Steeds meer aardbeien groeien onder een bedekking, ook buiten. Onder plastic folie bijvoorbeeld. Dat zorgt ervoor dat we minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben.

Daarnaast werken wij in de sector zoveel mogelijk met geïntegreerde bescherming. Dat is een combinatie van biologische bestrijding door beestjes uit te zetten en chemie. Maar biologische bescherming in de buitenlucht is moeilijk. Dan heb je te maken met regen en vorst en kunnen de beestjes verongelukken.

Waarom gebruiken aardbeientelers zoveel bestrijdingsmiddelen?

Ik weet niet of het meer is dan op andere fruitsoorten. Daarvoor ken ik de cijfers niet goed genoeg. We ontkennen overigens niet dat we gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Wij hebben een medicijnkastje nodig voor als we een plaag niet op een andere manier onder controle kunnen houden.

Ik denk dat de hogere aantallen bestrijdingsmiddelen deels verklaard kunnen worden omdat we de laatste jaren met andere soort stoffen werken. Stoffen die heel specifiek een bepaalde plaag aanpakken. Deze bestrijdingsmiddelen kunnen we combineren met biologische bescherming omdat zij de uitgezette beestjes in leven laten.

Als wij beschermingsmiddelen gebruiken, zitten we slecht op 10 procent van de maximale residu limiet (mrl). Dat is de wettelijk vastgestelde en regelmatig gecontroleerde norm voor gewasbeschermingsmiddelen die bepaalt hoeveel restanten er op de producten mogen zitten. Die mrl is door wetgever als veilig beoordeeld.

Maar daar is juist kritiek op, dat de wettelijke gestelde normen niets zeggen over de gezondheid omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit alleen kijkt naar elk beschermingsmiddel afzonderlijk en geen rekening houdt met cocktaileffecten waarbij stoffen elkaars werking kunnen versterken.

We zijn ook niet doof voor dat soort geluiden. De cocktaileffecten nemen we serieus. Als sector werken we actief mee aan een Europees onderzoek hiernaar. Er zijn ook supermarkten die ons strengere normen opleggen dan de wet. Onze telersvereniging levert aan de Duitse supermarktketen Edeka. Zij willen niet meer dan drie verschillende residuen op hun aardbeien terugvinden. Lidl doet iets vergelijkbaars in Nederland. Ik denk dat elke supermarkt daarnaar kijkt.

Albert Heijn bijvoorbeeld wil zoveel mogelijk Nederlandse groenten en fruit omdat ze weten dat het Nederlands product veiliger is dan de gewassen die zij in de winter moeten importeren. Dan denk ik uiteraard aan aardbeien.

NVWA

De cijfers van de NVWA laten zien dat geïmporteerde aardbeien uit Egypte minder bestrijdingsmiddelen bevatten, maar de stoffen die de NVWA vorig jaar vond zijn wel schadelijker. Nederlandse aardbeien bevatten 7,5 residuen van bestrijdingsmiddelen, bij de Egyptische vonden onderzoekers restanten van 2,5 verschillende stoffen. Het gemiddelde voor alle onderzochte fruitsoorten lag vorig jaar op 1,3 restanten. 

Lees ook: Aardbeien zes keer giftiger dan ander fruit door ‘cocktaileffect’

Lees ook: Wat zit er allemaal op aardbeien?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden