Vondst nieuwe gasbellen spaart grote gasveld in Slochteren

Aardgas-overslag-, aflevering- en metingstation waar het gas van NAM overgaat naar Gasunie dat het later weer aan de energiebedrijven levert. ©ANP Beeld
Aardgas-overslag-, aflevering- en metingstation waar het gas van NAM overgaat naar Gasunie dat het later weer aan de energiebedrijven levert. ©ANP

Het nieuwe gasveld dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft gevonden in Noordoost-Friesland, telt ruim 4 miljard kubieke meter gas. Vergeleken met 'Slochteren' (in oorsprong 2700 miljard kubieke meter winbaar gas) is dat niet veel, maar het behoort wel tot de één van de grootste kleine gasbellen in Nederland.

Redactie

In 1974 heeft de landelijke overheid besloten gas ook uit kleinere velden te winnen, om zo Slochteren (ontdekt en in gebruik genomen in 1959) te sparen. Sindsdien worden steeds meer kleinere gasbellen opgespoord en in productie genomen. Zonder al die kleine velden zou het Groningse gasveld al bijna leeg zijn geweest, terwijl er nu nog zeker 50 jaar gas uit kan worden gewonnen, aldus de NAM.

Ongeveer 40 procent van de nationale gasproductie komt uit kleinere velden op zee en op land, zoals het nu gevonden Metslawier-zuid. De rest komt uit Slochteren. Daar zit nog zo'n 1000 miljard kubieke meter gas onder de grond.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw nam de gaswinning sterk toe. In de jaren '76 en '77 haalden aardgasmaatschappijen zo'n 97 miljard kubieke meter per jaar omhoog (zie grafiek). Vorig jaar was dat 84 miljard kubieke meter. De piek van de uitvoer van Nederlands gas naar het buitenland werd in 2008 bereikt; 58 miljard kubieke meter.

De totale Nederlandse voorraad is ongeveer 1300 miljard kubieke meter, een kwart van de totale Europese gasvoorraad. De grootste leverancier van gas in Europa is Noorwegen, gevolgd door Nederland en Groot-Brittannie. Voor de verhoudingen in Europa, bekijk het kaartje hieronder. Een klikbare kaart vindt u bij Eurostat.

Winning en uitvoer van gas in Nederland en onder het Nederlandse deel van de Noordzee. ©CBS Beeld
Winning en uitvoer van gas in Nederland en onder het Nederlandse deel van de Noordzee. ©CBS
Gaswinning in Europa. ©Eurostat Beeld
Gaswinning in Europa. ©Eurostat
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden