Volgende stap in de strijd tegen varkenspest: meer jacht op wilde zwijnen

Een zwijn op de Veluwe Beeld ANP
Een zwijn op de VeluweBeeld ANP

Natuurmonumenten is ‘bezorgd’ om intensievere jacht op wilde zwijnen. Daarmee wil minister Schouten varkenspest voorkomen.

Emiel Hakkenes

De besmettelijke Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in België blijft zich uitbreiden. Sinds de eerste ontdekking van het virus een maand geleden zijn er 79 besmette kadavers gevonden. Om te voorkomen dat de ziekte overslaat naar vleesvarkens in stallen, zijn varkensboerderijen in het besmette gebied preventief geruimd.

Hoewel er nog geen enkel vleesvarken is besmet en de ziekte nog ver van de Nederlandse grens woedt, neemt minister Schouten (Landbouw, ChristenUnie) maatregelen om de Nederlandse varkenshouderij te beschermen. Ze verruimt de mogelijkheden om op wilde zwijnen te jagen in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Vanaf nu mogen groepen van zes jagers daar met drie aangelijnde honden de zwijnen opdrijven richting zes andere jagers met geweren. “Met deze methode kunnen wilde zwijnen effectiever beheerd worden”, aldus de minister. Zij baseert zich op deskundigen die stellen dat een kleinere populatie wilde zwijnen zorgt voor een kleinere kans op een uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

In een reactie stelt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging dat het toestaan van deze vorm van ‘bewegingsjacht’ een “verstandig besluit” is. Ook zijn de jagers content met het toestaan van geluiddempers bij de zwijnenjacht.

Bezorgd

Natuurmonumenten is daarentegen ‘bezorgd’ over het besluit van de minister. “Natuurmonumenten begrijpt niet wat de aanleiding is voor deze trendbreuk in de omgang met wilde zwijnen in Nederland, zolang er geen sprake is van een uitbraak in ons land, en er zelfs geen sprake is van besmette wilde zwijnen in de grensregio.” Natuurmonumenten spreekt van ‘onconventionele maatregelen’ en hoopt dat de Tweede Kamer de minister nog op andere gedachten brengt.

De dodelijke Afrikaanse varkenspest, waartegen geen medicijn of vaccin bestaat, woedt al enige tijd in Oost-Europa, onder zowel wilde zwijnen als vleesvarkens. De schok was groot toen de ziekte vorige maand plotseling in het zuidoosten van België opdook. Waarschijnlijk is het virus door mensen overgebracht.

Om mensen te wijzen op het risico van het verspreiden van varkenspest laat minister Schouten informatieborden plaatsen bij parkeerplaatsen langs snelwegen naar Duitsland en Oost-Europa. Eerder deelden dierenartsen daar al flyers met waarschuwingen uit, omdat zij vonden dat de minister te langzaam handelt.

Lees ook:

Nederlandse boeren vrezen voor hun vee: Afrikaanse varkenspest komt dichterbij

Afrikaanse varkenspest heerste al in Oost-Europa, maar heeft nu opeens wilde zwijnen in België gedood. Boeren vrezen voor hun vleesvarkens, want er bestaat geen vaccin.

Artsen nemen het heft in eigen handen tegen varkenspest: 'Een gelukje dat de ziekte nog niet hier is'

België gaat varkens preventief afmaken vanwege de Afrikaanse varkenspest in dat land. Nederland is vooralsnog alleen maar 'alert'. Dierenartsen vinden dat niet genoeg en komen in actie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden