Waarschuwing

Vogelbescherming: klimaatverandering dramatisch voor vogels

Meerkoet vermoordt jonge grutto.  Beeld Gejo Wassink
Meerkoet vermoordt jonge grutto.Beeld Gejo Wassink

De wereldwijde klimaatverandering, waar het klimaatpanel IPCC vorige week een rapport over naar buiten bracht, heeft “dramatische” gevolgen voor vogels en hun leefgebieden. Volgens Vogelbescherming Nederland zullen door de stijgende temperatuur veel vogelsoorten richting het noorden trekken.

“In Nederland betreft dit diverse soorten vogels zoals de matkop, zwarte specht, het nonnetje, de kanoet en zelfs een gewone soort als de fitis. Ook weidevogels als grutto, kemphaan en watersnip zullen het extra zwaar krijgen”, meldt de Vogelbescherming op de natuursite Nature Today.

Vogelsoorten die door toenemende droogte in het Middellandse Zeegebied leefgebied kwijtraken, rukken op naar het noorden. “Nu al hebben zich nieuwe soorten uit het zuiden gevestigd in ons land, zoals de bijeneter en de kleine zilverreiger. Soorten in het poolgebied dreigen zelfs geheel uit te sterven door het verdwijnen van pakijs en toendra’s”, aldus de organisatie.

Andere landbouw

Naar verwachting zullen mensen door klimaatverandering het land anders gaan gebruiken, bijvoorbeeld door andere landbouw. “Ook daaraan zullen vogels zich nog eens moeten aanpassen. Daarnaast komen vogels in contact met voor hen nieuwe parasieten, predatoren, prooien en concurrenten.”

Uit het alarmerende rapport van IPCC blijkt dat het erger gesteld is dan gedacht met de opwarming van de aarde. Niet alleen verandert het klimaat sneller, de veranderingen zijn in sommige gevallen zelfs onomkeerbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden