Voedselverspilling met 68% toegenomen

Vuilnisanalyse Beeld CREM

Uit onderzoek blijkt dat de voedselverspilling hoger ligt dan gedacht. In plaats van 44 kilo gooit de Nederlander gemiddeld 74 kilogram eetbaar voedsel per jaar weg. In twee jaar tijd steeg het percentage bruikbaar voedsel in huisvuil van 7% naar 11%, een toename van 68%.

Het onderzoek werd gedaan door CREM, bureau voor duurzame ontwikkeling op basis van sorteeranalyses van het huishoudelijk afval in 19 grotere en kleinere gemeentes. In 2010 werd voor het eerst middels steekproeven onderzoek gedaan naar voedselverliezen en sindsdien pluist het bureau regelmatig vuilniszakken na op de samenstellen van het huishoudelijk afval. Er lijken geen verschillen te zitten in de samenstellen van het afval van de grote en de kleine gemeentes.

Volgens het CREM vindt voedselverspilling vaak ongemerkt plaats. Dagelijks een half bordje rijst, een oude appel, glas melk en een paar plakjes salami vallen niet op. Wanneer tijdens het sorteren van het huisvuil alle 'kleine beetjes' op een hoop worden gelegd, wordt de totale hoeveelheid pas goed zichtbaar.

400.000 broden
Dagelijks gooien Nederlandse consumenten samen ruim 400.000 broden weg, ongeveer één op de vijf sneden. Dat berekende Milieu Centraal eerder deze week. Veertien procent van het voedsel dat mensen kopen, gooien ze weer weg. Het gaat dan om goed eetbaar voedsel en niet om klokhuizen, schillen en botjes. Mensen verspillen relatief veel rijst (38%), pasta (23%), aardappelen (23%) en brood (21%). De verspilling van rijst en pasta is relatief groot omdat mensen lastig kunnen inschatten hoeveel ze ervan nodig hebben. Rijst en pasta nemen tijdens het koken namelijk veel water op, waardoor ze in volume toenemen.

Beeld CREM
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden