Milieuvervuiling

VN-studie dringt aan op ‘vrede met natuur’

Uitzicht op Sarajevo, een van de meest vervuilde steden ter wereld.  Beeld EPA
Uitzicht op Sarajevo, een van de meest vervuilde steden ter wereld.Beeld EPA

In een nieuw rapport van UNEP, het milieuprogramma van de VN, waarschuwen onderzoekers dat het verbeteren van menselijk welzijn hand in hand moet gaan met het verbeteren van de gezondheid van de planeet.

Negen miljoen mensen sterven jaarlijks vroegtijdig door milieuvervuiling, een op de acht plant- en diersoorten dreigt uit te sterven en de opwarming van de planeet zal met de huidige trend maar liefst 3 graden bedragen aan het einde van de eeuw.

Die sombere opsomming staat in een nieuw rapport van UNEP, het milieuprogramma van de VN. Oplossingen zijn volgens de onderzoekers alleen mogelijk door milieuvervuiling, klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit in samenhang met elkaar te bekijken.

Het rapport heeft de titel Making Peace with Nature, ofwel vrede sluiten met de natuur. Het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving, dat eraan meewerkte, omschrijft het als een ‘mondiale diagnose van huidige en toekomstige milieuproblemen’. De studie vat diverse eerdere wetenschappelijke rapporten samen.

Duurzame ontwikkelingsdoelen VN in gevaar

De twintig experts die aan het rapport meewerkten, waarschuwen dat de klimaat- en milieuproblemen het halen van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN in gevaar brengen. Die doelen zijn bijvoorbeeld: het uitbannen van extreme armoede en honger, het verbeteren van de volksgezondheid en het verminderen van ongelijkheid tussen mensen.

“Het verbeteren van menselijk welzijn moet dus hand in hand gaan met het verbeteren van de gezondheid van de planeet”, zegt PBL-onderzoeker Paul Lucas. Volgens hem en de andere auteurs is ‘integraal beleid’ nodig. Daarmee bedoelen ze dat landen niet op individuele milieuproblemen moeten focussen, maar beter oplossingen kunnen bedenken die de diverse problemen tegelijk aanpakken. Economische herstelprogramma’s die overheden optuigen om de coronacrisis te boven te komen, bieden volgens UNEP een unieke kans om hier sneller resultaten in te boeken.

Volgende week worden de problemen en mogelijke oplossingen besproken door de Milieuvergadering van de VN, waar alle 193 lidstaten bij zijn aangesloten.

Lees ook:

Het Klimaatakkoord van Parijs is vijf jaar oud. Reden voor taart?
Ruim vijf jaar geleden sloten de leiders van alle landen ter wereld het Klimaatakkoord van Parijs, op 12 december 2015. Een historisch moment, maar wat zijn de afspraken waard nu de mondiale opwarming voort dendert?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden