VN: stop met fossiele brandstoffen

VN-chef Ban Ki-Moon in Kopenhagen. Beeld anp
VN-chef Ban Ki-Moon in Kopenhagen.Beeld anp

Landen moeten op den duur volledig stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Dat zeggen onderzoekers in een VN-rapport dat vandaag in Kopenhagen is gepresenteerd. De uitstoot van broeikasgassen moet met 40 tot 70 procent worden teruggebracht in 2050, en aan het eind van deze eeuw volledig verdwijnen.

redactie

Het IPCC rapport is samengesteld door een groep internationale wetenschappers en moet bijdragen aan nieuwe klimaatafspraken die volgend jaar in Parijs worden gemaakt. De conclusies liegen er niet om: als alle fossiele brandstoffen rond het jaar 2100 niet zijn uitgebannen ontstaat er onherstelbare schade. Daarom moet er de komende decennia volledig worden overgeschakeld naar alternatieven als zonne-energie of kernenergie.

Duidelijke boodschap
Volgens VN-chef Ban Ki-moon geeft het rapport een duidelijke boodschap af: er moet nu iets gedaan worden. Niets doen zou op den duur meer kosten dan anticiperen op toekomstige problemen. De Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken omschreef het rapport als 'de zoveelste kanarie in een kolenmijn'. Volgens hem is het rapport een duidelijk signaal dat er iets mis is. "Wie de overduidelijke uitkomsten betwist of negeert, brengt de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen in gevaar", zei hij.

Ondanks de grimmige vooruitzichten biedt het rapport ook hoop. Er zijn genoeg middelen voorhanden om over te stappen van fossiele brandstof naar andere energiebronnen, maar het aanspreken daarvan is vooral een kwestie van mentaliteit. "We moeten wíllen veranderen", zei ICCP voorzitter Rajendra Pachauri. "Met wetenschappelijke kennis hopen we die wil verder te stimuleren."

Opwarming
De IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) is opgericht in 1988 om de opwarming van de aarde te bestuderen. Het huidige rapport is een soort samenvatting van een groot aantal eerdere klimaatstudies, waaruit blijkt dat de opwarming van de aarde vrijwel volledig door mensen wordt veroorzaakt. Tussen 1850 en 1900 is de temperatuur van de aarde met bijna een graad gestegen. De zeespiegel is afgelopen eeuw maar liefst 19 centimeter omhoog gegaan en die stijging zal doorzetten, zelfs als de uitstoot van broeikasgassen uiteindelijk verdwijnt.

De landen van de VN streven ernaar om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 2 graden Celsius ten opzichte van 1850. Volgend jaar worden in Parijs afspraken gemaakt om tot een nieuw klimaatakkoord te komen. Dat is hard nodig, want de uitstoot van broeikasgassen is de afgelopen jaren in rap tempo toegenomen. "Dit rapport maakt duidelijk dat we de 2 graden norm serieus moeten nemen", aldus onderzoeker Alden Meyser. "Wegkijken heeft geen zin."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden