Milieuagentschap

VN: methaanuitstoot eenvoudig terug te dringen, kan opwarming aarde verminderen

Een bordje bij een gasbron in Californië, waar dagelijks methaan weglekt Beeld AP
Een bordje bij een gasbron in Californië, waar dagelijks methaan weglektBeeld AP

De uitstoot van methaan, een krachtig broeikasgas, kan met eenvoudige en goedkope maatregelen de komende tien jaar met 30 procent worden teruggedrongen. De verwachte opwarming van de aarde kan daarmee tegen 2045 met 0,3 graden worden verminderd.

Het milieuagentschap van de Verenigde Naties (UNEP) schrijft dat in een rapport, waarin wordt gesteld dat het verminderen van de uitstoot van methaan een kwart miljoen vroegtijdige overlijdens kan schelen. Ook zou daarmee jaarlijks het verlies van 26 miljoen ton aan gewassen kunnen worden voorkomen.

Methaan heeft een veel negatievere invloed op de klimaatverandering dan koolstofdioxide (CO2). Meer dan helft van de methaanuitstoot is het gevolg van menselijk handelen. Het gas komt vrij bij onder meer de winning van olie en gas, afvalverwerking en veeteelt.

Het repareren van lekken en tegengaan van verspillingen in de olie- en gassector kan de methaanuitstoot fors verminderen. De Amerikaanse regering maakt daar sinds kort werk van. Ook ander voedsel voor koeien en ander vee kan een bijdrage leveren. Verder is het aan te bevelen bioafval te scheiden van ander afval.

Volgens UNEP-directeur Inger Andersen is het terugdringen van methaanemissie een van de best beschikbare manieren om de gezondheid van mensen, het klimaat, de landbouwsector en ecosystemen snel te verbeteren.

Lees ook:

DSM ontwikkelt middeltje waardoor koeien fors minder methaan uitstoten

Elke dag een kwart theelepel, en melkkoeien stoten 27 tot 40 procent minder methaan uit

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden