Vleessector krijgt standje om video: 51 van 52 klachten gegrond

Beeld uit het filmpje van de vleessector. Beeld Vlees.nl / youtube
Beeld uit het filmpje van de vleessector.Beeld Vlees.nl / youtube

Is een filmpje over de productie van varkensvlees misleidend? Ja, zegt de Reclame Code Commissie. Welnee, zegt de geïrriteerde vleessector.

Emiel Hakkenes

Bij Varkens in Nood ging de vlag uit: een klacht van 52 punten die de stichting had ingediend bij de Reclame Code Commissie is op 51 punten gegrond verklaard. De klacht was gericht tegen de website vlees.nl, waarmee de Nederlandse vleessector het imago en de productie van Nederlands vlees wil bevorderen. Met name een vijftien minuten durende videofilm op de site, waarin de productie van varkensvlees – van big in de stal tot hamlap in de winkelwagen – wordt geschetst, is volgens Varkens in Nood misleidend.

Daar gaat de Reclame Code Commissie in mee, mede omdat de vleessector de ingebrachte bezwaren niet inhoudelijk heeft weerlegd. “Omdat de Reclame Code Commissie hier helemaal niks over te zeggen heeft”, reageert woordvoerder Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. “De website is bedoeld om informatie te geven, niet om reclame te maken.”

De tekst gaat verder na de video

Dat de Reclame Code Commissie zelf vindt dat de informatie op de website wél voldoet aan de definitie van reclame, bewijst volgens Van de Riet dat de commissie “heel gretig” is om klachten van dierenactivisten in behandeling te nemen. “Volgens mij hebben ze dezelfde agenda: de vleessector in diskrediet brengen. Wij kunnen ons wel verweren, maar dat is bij voorbaat kansloos. We hangen al aan de galg, alleen het krukje moet nog even weggeschopt worden.”

Desalniettemin gaat Van de Riet – op verzoek van Trouw – in op een aantal bezwaren van Varkens in Nood.

De tekst gaat verder na de foto

Beeld uit het filmpje van de vleessector. Beeld Vlees.nl / youtube
Beeld uit het filmpje van de vleessector.Beeld Vlees.nl / youtube

In de film is te zien hoe varkens arriveren bij de slachterij. Het commentaar luidt: ‘Dieren die niet volledig in orde zijn, worden niet door de slachterij geaccepteerd.’

Frederieke Schouten van Varkens in Nood: “Hierdoor ontstaat bij de gemiddelde consument het idee dat alleen gezonde dieren geconsumeerd worden. Dat is niet juist.” Varkens in Nood wijst op een rapport van de Wageningen Universiteit uit 2011, dat stelde: ‘Zo loopt meer dan 50 procent van de varkens een longontsteking op, heeft meer dan 70 procent van de vleesvarkens een groeistoornis. Meer dan 70 procent van de zeugen heeft een maagaandoening, zoals een maagzweer. 10 procent van de zeugen heeft een blaasontsteking.’

Dé van de Riet: “Er komen heus wel eens zaken voor. En zo’n wetenschappelijk onderzoek ontgaat ons echt niet. Als zulke problemen worden vastgesteld, proberen we die op te lossen. Varkenshouders zijn vakmensen die weten wat ze doen. Ze hebben er alleen maar baat bij dat de dieren gezond blijven.”

In de film is te zien hoe varkens rondlopen in een stal met een laag stro op de vloer. Het commentaar luidt: ‘De huisvesting is afgestemd op de behoefte van het varken.’

Frederieke Schouten: “Helaas is dit niet representatief voor de sector. Stro is duur en verstopt de mestsystemen en wordt daarom bijna nooit gebruikt. De staatssecretaris van economische zaken heeft dat in 2013 nog laten weten.”

Dé van de Riet: “Deze film is zo’n tien jaar geleden gemaakt. Je kunt erover twisten of een stal met stro representatief is voor de meeste bedrijven. Ik weet niet hoeveel procent van de varkensstallen stro op de vloer heeft. Het zijn er steeds meer. We suggereren niet dat dit overal het geval is. Ik vind het gedram.”

De tekst gaat verder na de foto

Beeld uit het filmpje van de vleessector. Beeld Vlees.nl / youtube
Beeld uit het filmpje van de vleessector.Beeld Vlees.nl / youtube

In de film is te zien hoe biggen drinken bij de moederzeug. Het is een beeld in close-up, zonder dat de omgeving is te zien.

Frederieke Schouten: “Er wordt aan voorbij gegaan dat een zeug zich in een kraamkooi niet kan omdraaien, dat er miljoenen biggen sterven door zwakte en dooddrukken. In de video blijft de kraamkooi zorgvuldig uit beeld. Dit is valse voorlichting.”

Dé van de Riet: “Varkens in Nood heeft ons in tien jaar tijd nog nooit benaderd met suggesties voor verbeteringen in onze informatievoorziening. Het zijn activisten met een colbertje aan en een duidelijke agenda: ze zijn tegen vleesconsumptie en voor afschaffing van elke vorm van veehouderij. Het zijn slimmeriken die denken dat ze het beter weten en die zelf nooit op een bedrijf komen, behalve om ’s nachts in te breken en suggestieve filmpjes te maken.”

Frederieke Schouten: “Ik zie mezelf niet als activist, maar als een redelijk iemand die graag een onderbouwd verhaal vertelt. Mijn beeld van de sector is niet gevormd door propaganda, maar doordat ik zeven jaar dagelijks als veearts in de varkenshouderij heb gewerkt.”

In de film wordt gesteld: ‘In elke levensfase krijgt het dier voeding die daar exact op is afgestemd.’

Frederieke Schouten: “Dat is echt niet juist. Het voer dat varkens krijgen is zeer eenzijdig en hoofdzakelijk gericht op hoge productie, niet op de behoefte van het dier. Jonge biggen, die nog melk nodig hebben, worden gespeend en krijgen vast voer zodat de zeugen opnieuw zwanger gemaakt kunnen worden. De abrupte voerovergang naar op dat moment ongeschikte voeding leidt tot schade in de darmen van de biggen.”

Dé van de Riet: “Varkens in Nood blijft maar verwijzen naar een rapport over misstanden dat ze zelf heeft geschreven. Het is net WC Eend. Nederland loopt voorop in dierenwelzijn, maar blijkbaar mag je dat niet laten zien. Ze speuren elke uitspraak die je doet nauwgezet na, en dan is het: kip, ik heb je. En bij de Reclame Code Commissie hoef je ook geen verweer te voeren, want als je op 40 van de 50 punten gelijk krijgt, roept Varkens in Nood triomfantelijk dat er tien misstanden bewezen zijn. Dat irriteert.”

De tekst gaat verder na de foto

Beeld uit het filmpje van de vleessector. Beeld Vlees.nl / youtube
Beeld uit het filmpje van de vleessector.Beeld Vlees.nl / youtube

In de film is te zien hoe een vrachtwagen vol varkens bij het slachthuis arriveert. Het commentaar luidt: ‘Onder toeziend oog van een dierenarts van de Voedsel- en Warenautoriteit worden de vleesvarkens rustig gelost.’

Frederieke Schouten: “Ten onrechte wordt de suggestie gewekt dat er permanent toezicht is van dierenartsen van de NVWA in slachterijen. Dat is niet zo. In kleine en middelgrote slachterijen is er geen permanent toezicht van een dierenarts. Daarbij is de regel dat een NVWA-dierenarts aanwezig is geenszins aanleiding om aan te nemen dat er geen dierenwelzijnaantastingen plaatsvinden.”

Dé van de Riet: “Bij alle grote slachterijen houdt de NVWA toezicht. Bij kleinere niet, nee. Maar we scoren heel hoog op naleving van alle regels, wel 95 procent. Ik begrijp niet wat Varkens in Nood wil bereiken. Voor de openheid en kwetsbaarheid die de vleessector toont, mag best wat meer waardering komen. Maar als ze ons voortdurend opknopen aan de hoogste boom, dan zal het effect zijn dat de sector helemaal niets meer laat zien. Denken ze daar in Amsterdam soms dat dat is wat het publiek wil?”

De Centrale Organisatie voor de Vleessector heeft tot 20 november gelegenheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie. Dé van de Riet zegt dat hij van die mogelijkheid geen gebruik zal maken. “Het filmpje en de website geven een goed beeld van de werkelijkheid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden