Vleermuiskast trekt 261 bewoners

Een dwergvleermuis Beeld
Een dwergvleermuis

Een Tilburgse vleermuiskolonie maakt dankbaar gebruik van plaatsvervangende woonruimte. In een speciale kast die in 2004 werd geplaatst, wonen inmiddels 261 dwergvleermuizen.

Volgens de website van de Zoogdierenvereniging is het een unicum dat een vleermuiskast zoveel succes heeft.

De Tilburgse vleermuizen leefden tot een paar jaar geleden in een gebouw in waterwingebied De Kaaistoep. Omdat dit pand gerenoveerd werd, kregen de vleermuizen ter vervanging een kraamkoloniekast. Die werd aan het gebouw vastgemaakt.

Volgens de Zoogdierenvereniging boden deze kasten tot voor kort geen oplossing voor een vleermuiskolonie. De Tilburgse kast is de enige die hierop een uitzondering maakt. Waarschijnlijk komt dit omdat de Tilburgse kast een stuk groter is dan de onderkomens die elders in het land hangen.

Ondanks het succes van de kast is de woonsituatie van de vleermuizen onzeker. Onlangs is het pand in De Kaaistoep in handen gekomen van een nieuwe eigenaar, meldt de Zoogdierenvereniging. Op termijn wordt het mogelijk gesloopt of opnieuw gerenoveerd. Naar een oplossing voor een nieuw onderkomen wordt gezocht. Mogelijk komt er op dezelfde plaats als nu een vleermuiskast op hoge palen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden