Vitens: Boren naar schaliegas bedreigt ons drinkwater

Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens Beeld Anouck Wolf
Lieve Declercq, directievoorzitter van VitensBeeld Anouck Wolf

Waterbedrijf Vitens waarschuwt dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Bij een grootschalige calamiteit kan zelfs de levering van drinkwater in gevaar komen. Tienduizenden mensen komen dan langdurig zonder water te zitten.

Joop Bouma en Hans Marijnissen

Topvrouw Lieve Declercq van Vitens, Nederlands grootste waterleverancier, presenteert vandaag in Trouw haar tien grootste zorgen over de winning van schaliegas. Volgens directeur Frank de Boer van het bedrijf Cuadrilla dat proefboringen voorbereidt, zijn de boringen wél veilig omdat er veel kennis is over de bodem en de techniek van het boren. Hij reageert vandaag in Trouw uitvoerig op de zorgen van de drinkwatersector.

Vitens is in de discussie over boringen direct belanghebbende, omdat de belangrijkste ondergrondse schaliegasvoorraden van Nederland de grondwatervoorraden van Vitens overlappen. Om bij het schaliegas te komen, moet door deze watervoerende lagen heen worden geboord. Deze lagen staan vaak met elkaar in verbinding.

Bij de winning van schaliegas worden op grote diepte en onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in steenlagen gespoten. Door dit zogeheten fracken ontstaan scheurtjes waaruit het gas vrijkomt. Mocht daarbij iets mis gaan, dan is de verontreiniging van de Nederlandse watervoorraad een 'onomkeerbaar proces', aldus Vitens. Het waterbedrijf vindt dan ook dat er niet naar schaliegas moet worden geboord, voordat alle risico's in kaart zijn gebracht en calamiteiten uitgesloten.

De rijksoverheid heeft al meerdere opsporingsvergunningen voor 'onconventionele fossiele brandstoffen' afgegeven, die ook voorzien in proefboringen. Zo liggen er vergunningen klaar voor de Noordoostpolder en het Brabantse Boxtel. Daarnaast zijn er aanvragen gedaan voor vergunningen in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Gelderland. Er geldt echter een boorverbod totdat er een onderzoek is verschenen dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd naar de risico's. Dat wordt vóór 1 juli aanstaande verwacht. Woensdag debatteert de Tweede Kamer weer over schaliegas.

Vandaag in Trouw: Schaliegas: bij twijfel niet inhalen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden