Kinderklimaatakkoord

Vissers naar plastic laten vissen: het eerste nationale Kinderklimaatakkoord is in de maak

Scholieren tijdens een staking voor het klimaat in 2019 voor het gebouw van de Tweede Kamer, in navolging van klimaatstaker Greta Thunberg. Beeld ANP
Scholieren tijdens een staking voor het klimaat in 2019 voor het gebouw van de Tweede Kamer, in navolging van klimaatstaker Greta Thunberg.Beeld ANP

Kinderen die vandaag meedoen aan een landelijke, digitale juniorklimaattop moeten niet denken dat ze na het opsommen van wat duurzame ideeën weer kunnen uitloggen, om te gaan gamen of buitenspelen. De kinderen, uit groep 7 en 8 van 23 basisscholen door heel Nederland, moeten namelijk samen het eerste nationale Kinderklimaatakkoord afleveren.

“Kinderen hebben originele ideeën voor een beter klimaat. Met een akkoord we willen laten zien dat hun inbreng een serieuze, waardevolle bijdrage kan leveren”, zegt Petra Lettink, directeur van Klimaatverbond Nederland. In samenwerking met de gemeente Velsen organiseert haar organisatie de top voor de jonkies met milieuambities.

Aan ideeën geen gebrek bij scholieren, bewezen eerdere edities van de kinderklimaattop. Meer fietsen, bomen planten, robots bouwen die afval oprapen. Eén van de nieuwe ideeën dit jaar: vissers betalen voor het opvissen en inleveren van plastic uit zee.

Nadat corona vorig jaar roet in het eten gooide, doet de organisatie er dit jaar een schep bovenop door alle ideeën te verankeren in een Kinderklimaatakkoord. Zodra het akkoord vandaag beklonken is, worden de ideeën in de Tweede Kamer aangeboden. Als er een nieuw kabinet zit, kan de premier het beoogde Kinderklimaatakkoord ook tegemoetzien.

Is er nog een kans dat de milieutop voor basisschoolscholieren vanmiddag uiteen spat vanwege meningsverschillen? “Oei, daar had ik nog niet aan gedacht”, lacht Lettink. “De kids zullen het vast op hoofdlijnen eens worden, dat weet ik zeker.” Hun groene visioen verbeelden de schoolklassen op een poster. De beste posters krijgen een plek in het Pieter Vermeulen Museum in Velsen.

Lees ook:

Mobieltjes met zonnecellen en raaprobots tegen zwerfafval

Vang bij handenwassen water op in een vat en spoel daar wc’s mee door. Een advies tegen waterverspilling, vandaag geopperd door basisschoolleerlingen tijdens de landelijke kinderklimaattop, in 2018 gehouden in het Watermuseum van Arnhem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden