Visserijfestival schrapt vertoning film Oostvaardersplassen om dreigmails

Ruben Smit met zijn partner op de groene loper voor aanvang van de première van de Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis.Beeld Koen van Weel

De organisatie van het visserijfestival De Aaltjesdagen in Harderwijk gaat de film 'De nieuwe wildernis' donderdag tijdens het festival niet vertonen omdat via sociale media 'behoorlijke bedreigingen' zijn geuit. 

"De film over de Oostvaardersplassen en het natuurbeheer in dat gebied worden door activisten kennelijk niet als twee losse onderwerpen beschouwd", aldus het bestuur van het festival maandag op de website. "We willen dat bezoekers zich veilig voelen. We betreuren het dat er activisten zijn die hun mening met haat en dreigementen uiten."

De organisatie spreekt van een 'explosie van haatmails' en dreigementen met geweld tijdens de film. In het veelgeprezen 'De nieuwe wildernis' van Ruben Smit zijn onder meer de edelherten en konikpaarden vier seizoenen lang gevolgd. Juist het beheer van de grote grazers in het natuurgebied staat sinds deze winter ter discussie omdat veel dieren het seizoen niet overleefden.

De provincie Flevoland praat woensdag over een plan om het beheer zodanig te veranderen dat er minder dieren doodgaan. Bij de provincie hebben zich tussen de twintig en vijfentwintig particulieren en organisaties gemeld die hun mening over het natuurbeheer in de Oostvaardersplassen willen geven. De provincie heeft vanwege dat grote aantal de inspraakmogelijkheid gisteren gesloten.

De inspraakronde gaat vooraf aan een commissievergadering van de provincie over het advies dat de commissie-Van Geel in april gaf. Volgens Van Geel zijn er nu veel te veel grote grazers in het kaalgevreten gebied. Hij adviseert het aantal dit jaar terugbrengen naar 1100. Van Geel stelt voor om bijna duizend edelherten af te schieten. Gedeputeerde Staten van Flevoland willen eerst zoeken naar verhuismogelijkheden voor de dieren. Voor de zomer moet er een besluit liggen over het beheer van het gebied.

Lees ook: Hoe nu verder met de Oostvaardersplassen? Drie mogelijke scenario's

Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) deed onderzoek naar mogelijke oplossingen voor de problemen in het gebied. De commissie schetst drie mogelijke scenario's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden