Visserij in het IJsselmeer wordt drastisch teruggeschroefd

Pulsvissers op de TX38 aan het werk. Beeld ANP

Vorig jaar werd al geopperd om de visvangst in het IJsselmeer te verminderen. Nu gaat het ook gebeuren.

De visvangst in het IJsselmeer gaat de komende jaren met meer dan een derde krimpen. Minister Carola Schouten van landbouw heeft besloten dat de vissersvloot kleiner moet. Ook kan visvangst in delen van het meer tijdelijk verboden worden, om de visstand weer naar een gezond niveau te laten groeien.

Het ideaalbeeld van de minister is dat de sector gaat 'oogsten uit de rente'. Dat wil zeggen dat er een natuurlijk visbestand is en dat de vissers de aanwas vangen. Maar met de huidige vloot gaat dat niet lukken. Schouten streeft naar een 'kleine, economisch gezonde sector met stabiliteit in de opbrengsten'.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Schouten dat de vissersvloot geherstructureerd moet worden. Ook worden controle en handhaving strenger. Zo worden de papieren logboeken van de vissers vervangen door een verplichte digitale vangstregistratie en wordt de visserijwet gewijzigd om bestuurlijke boetes mogelijk te maken. Ook wil het ministerie met de provincies kijken hoe bijvangst van futen, aalscholvers en kuifeenden verminderd kan worden en hoe trekvissen meer ruimte kunnen krijgen.

De visstand in het IJsselmeer is al jaren slecht. Vooral blankvoorn en brasem worden bedreigd. Vorig jaar kwam bureau Wageningen Marine Research (WMR) met het advies om de vangst met 36 procent terug te brengen. Daarop kwam een samenwerkingsverband van de Vissersbond met het alternatieve Plan B.

Maatregelen

Maar onder Plan B. herstelde de visstand niet, ook volgden niet alle vissers de maatregelen op. Daarom besloot Schouten zelf met maatregelen te komen, waaronder het terugbrengen van de visstand met de eerder geopperde 36 procent.

De nieuwe afspraken gaan gelden tot 2021. Het ministerie en de vissector gaan de maatregelen de komende tijd verder uitwerken en afspreken hoe de vloot verkleind kan worden. Het Rijk gaat met de omliggende provincies overleggen over de financiering van het plan.

Lees ook:

Vissers zijn niet welkom op de Marker Wadden en moeten 'ophoepelen'

Natuurmonumenten viert zaterdag de opening van de Marker Wadden. De vissers in het IJsselmeergebied reageren boos en gelaten. ‘Het gebeurt gewoon. En wij kunnen ophoepelen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden