'Vissen VS dood door winning schaliegas'

null Beeld ap
Beeld ap

Vissterfte in de Amerikaanse staat Kentucky is waarschijnlijk het gevolg van vloeistoffen die zijn gebruikt bij 'fracking'. Dat is de boortechniek waarmee schaliegas wordt gewonnen. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS donderdag verklaard na onderzoek.

Volgens de USGS zijn de vloeistoffen hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de 'wijdverspreide' dood van onder meer vissen in het riviertje Acorn Fork in het zuidoosten van Kentucky. In dat watertje leeft een zeldzame soort karper, die in kleine, tamelijk geïsoleerde groepen leeft.

Schade door de vloeistoffen kunnen daardoor ertoe leiden dat een gehele populatie van de vis wordt vernietigd, aldus de geologische dienst. Behalve de karper hebben ook meer algemene soorten, zoals de groene zonnebaars, te lijden onder de vloeistoffen die bij 'fracking' zijn gebruikt.

De vloeistoffen waren gelekt bij een gasbron in de buurt. De USGS deed het onderzoek samen met de Amerikaanse natuurorganisatie FWS.

Deze week publiceerde minister Henk Kamp van Economische Zaken een onderzoek naar de mogelijke risico's van boringen naar schaliegas in Nederland. Daarin stond dat het risico op vervuiling van de bodem en op vervuiling van grond- en drinkwater beheersbaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden