Vijf Afrikaanse landen tekenen voor grootste natuurreservaat ter wereld

null Beeld kavangozambezi.org
Beeld kavangozambezi.org

Ministers uit Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe hebben donderdag hun handtekening gezet onder het verdrag dat de vorming van het grootste internationale natuurreservaat ter wereld mogelijk maakt. Het reservaat wordt een nieuwe trekpleister voor toerisme en moet onder meer de Afrikaanse olifant beschermen tegen stropers en andere bedreigingen door menselijk handelen.

Het enorme natuurreservaat dat de naam Kavango Zambezi (KAZA) draagt, bestaat uit een samenvoeging van 36 natuurreservaten en omliggende gebieden. Beroemde natuurgebieden als de Victoria Falls en de Okavango Delta vallen binnen de grenzen van KAZA.

De landen gaan samenwerken en erop toezien dat dieren over een oppervlakte van 440 duizend vierkante kilometer, een landmassa zo groot als Zweden, vrijelijk de grenzen tussen landen kunnen oversteken.

Bijna de helft van alle olifanten op het Afrikaanse continent leeft in dit gebied en wordt zodoende beschermd, evenals tal van andere bedreigde dieren en planten. Het natuurreservaat KAZA telt, behalve olifanten en vele andere wilde dieren, 600 vogelsoorten en 3000 verschillende soorten planten.

Oorspronkelijke migratieroutes van de dieren zijn in de loop van de geschiedenis ingeperkt door landsgrenzen en menselijke conflicten. Door de decennia lange burgeroorlog in Angola zijn hele kuddes olifanten op de vlucht geslagen, waardoor ze ver verwijderd raakten van hun eigen leefomgeving.

Voorheen lagen plaatselijke verarmde gemeenschappen dwars bij de vorming van dergelijke grote reservaten, maar deze keer werken zij ook mee.

"In het verleden was natuur uitsluitend in beheer van de diverse Afrikaanse nationale overheden", vertelt Chris Weaver, regioleider van het Wereld Natuur Fonds in Namibië. "Voor stropers waren die overheden onbereikbaar en ver weg uit het zicht. Nu wordt de verantwoording meer bij de lokale gemeenschappen neergelegd."

In ruil voor hun medewerking aan natuurbeheer en -bescherming kan de lokale bevolking rekenen op nieuwe banen en inkomsten uit toerisme. In de plattelandsgebieden van Namibië verdiende de lokale bevolking vorig jaar 700.000 dollar met activiteiten op het gebied van natuurbeheer, aldus Weaver.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden