Vier jaar na de Deepwater Horizon: 900 dode dolfijnen en meer leed

Blusboten bij de ramp met de Deepwater Horizon voor de kust van Louisiana. Beeld Reuters
Blusboten bij de ramp met de Deepwater Horizon voor de kust van Louisiana.Beeld Reuters

Veertien onderzochte diersoorten blijven lijden onder de vervuiling met olie en chemicaliën na de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon, vier jaar geleden in de Golf van Mexico. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse National Wildlife Federation.

Redactie

Sinds de ramp zijn meer dan 900 dolfijnen dood of zieltogend aangespoeld op de stranden. Vorig jaar stierven drie maal meer dolfijnen dan in een gemiddeld jaar. Dolfijnen in de zwaarst getroffen gebieden voor de kust van Louisiana vertonen longschade en problemen met het immuunsysteem.

"Vier jaar na de ramp voelen de dieren in de Golf nog altijd de gevolgen", zegt Doug Inkley, wetenschapper bij de National Wildlife Federation. ""Tuimelaars in getroffen gebieden zijn nog steeds ziek en stervende, en het bewijsmateriaal is sterker dan ooit dat die sterfte in verband staat met de Deepwater Horizon. De wetenschappelijke data zeggen ons dat dit verhaal nog niet voorbij is."

Chemicaliën
Ook andere diersoorten blijven lijden onder impact van de olie. Jaarlijks worden zo'n vijfhonderd dode zeeschildpadden gevonden, een aantal dat veel hoger ligt dan in normale jaren. De oester heeft het moeilijk om zich voort te planten. En de chemicaliën die gebruikt werden om de olie te verdunnen, veroorzaken hartschade bij tonijnsoorten in de regio.

Zeevogels vertonen steeds hogere concentraties van giftige componenten in hun bloed, en walvissen in de Golf van Mexico hebben een hogere concentratie aan zware metalen dan hun soortgenoten elders in de wereld.

De rampzalige invloed van Deepwater Horizon op de ecosystemen in de Golf zal zich waarschijnlijk nog jaren of zelfs decennia doen gelden, stelt de National Wildlife Federation. Ook van andere olierampen, zoals die met de Exxon-Valdez een kwarteeuw geleden, blijken de gevolgen pas na vele jaren.

'Dit is alleen wat we kunnen zien'
"Ondanks wat BP ons wil doen geloven, zijn de gevolgen nog steeds zichtbaar", zegt Sara Gonzalez-Rothi, specialist voor de Golf van Mexico en Kustherstel bij de National Wildlife Federation. "Vorig jaar werd bijna 2,3 miljoen kilogram olie verwijderd van de kust van Louisiana. En dat is alleen wat we kunnen zien: een groot deel van de olie blijft die in de Golf."

BP verdedigt zich voor federale rechtbanken voor inbreuk op verschillende milieuwetten. Het rapport toont aan hoe belangrijk de boetes zullen zijn voor de wederopbouw van de Golf. "Elke cent van die boetes die in herstel gestopt wordt, in combinatie met goede wetenschap, levert exponentiële voordelen op voor de toekomstige generaties", zegt Gonzalez-Rothi

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden