Nieuws Stikstofvonnis

Vergunningen van 38 boeren vernietigd als gevolg van stikstofarrest

Beeld RV

De rechtbank Limburg heeft 38 vergunningen aan met name veehouderijen vernietigd in verband met nieuwe stikstofregels. De veehouderijen hadden in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een natuurvergunning gekregen op grond van de Wet natuurbescherming.

De Raad van State verwees deze PAS-aanpak eind mei naar de prullenbak. Volgens de Raad van State geeft deze stikstofaanpak de natuur onvoldoende bescherming. In het verlengde daarvan haalde de rechtbank Limburg maandag een streep door de 38 vergunningen voor de veehouders.

Met name milieuorganisaties waren tegen de 38 vergunningen in beroep gegaan. Die wilden dat de verleende natuurvergunningen werden ingetrokken. De rechtbank heeft de beroepen gegrond verklaard. De provincie Limburg is nu aan zet. Die moet gaan bekijken of de vergunningen ook zonder PAS alsnog kunnen worden verleend.

Lees ook:
Het stikstofarrest is winst voor de natuur, maar balen voor de boer

Door het stikstofarrest lijkt een nieuwe stal voor de familie Helweg verder weg dan ooit. De vergunning was er, de bouw begonnen, totdat natuuractivisten verschenen. We bezochten ze om hun verhaal over de gevolgen op te tekenen.

Uitbreidingen van boerderijen staan op het spel na Europees stikstofarrest

Nederland doet te weinig tegen stikstof in de ­natuur, oordeelde het Europees Hof van Justitie. Vanwaar die uitspraak en hoe moet het verder? Zeven vragen en antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden