Vergroening werkt niet als het elitair is

Thiëmo Heilbron, directeur van Fawaka Nederland Beeld Liliane Smith
Thiëmo Heilbron, directeur van Fawaka NederlandBeeld Liliane Smith

Wat doen mensen (niet) om het milieu te redden? Een dagelijkse rubriek tijdens de klimaattop in Polen. Vandaag: Thiëmo Heilbron, die pubers duurzaam laat ondernemen.

Lees de andere afleveringen in ons dossier.

Hij was er al vroeg bij, met zijn waarschuwing dat de vergroening van Nederland niet te elitair moet worden. Echte verandering kan volgens Thiëmo Heilbron pas als er sprake is van ‘sociale duurzaamheid’, zei hij al vier jaar geleden, toen de gele hesjes nog in het plastic zaten. De massa moet meedoen, anders is het effect nihil. Zijn doel was en is daarom iederéén mee te trekken in de groene stroom. De blanke elite komt er vanzelf wel. Zijn werk leverde hem een plaats op in Trouws Duurzame 100.

Hij heeft niet stilgezeten. Naast zijn organisatie Fawaka, is er nu ook de Fawaka Ondernemerschool die pubers met verschillende culturele achtergronden in hun eigen buurten laat kennismaken met ‘duurzaam ondernemen’. Zodat Trouws Duurzame 100 over tien jaar niet meer wordt gedomineerd door witte mannen van middelbare leeftijd.

Dierenleed

Heilbron investeert in de toekomst, maar hij vindt ook: ‘practice what you preach’. Zijn eigen voetafdruk heeft hij in de loop der jaren aardig weten te verkleinen. “Ik moet toegeven dat ik aanvankelijk een enorme vleeseter was, en ik was niet kieskeurig. Ik werkte gewoon hele kiloknallers weg. Pas later ben ik me met dierenleed gaan bezighouden en merkte dat je ook heerlijk kunt koken zonder vlees. Het was meer een gewoonte.”

Tegenwoordig eet hij alleen vlees als hij dat bij vrienden krijgt aangeboden. Thuis doet hij aan afvalscheiding, gaat met de fiets naar zijn werk, maar vliegt volgens eigen zeggen te veel, hoewel hij de uitstoot compenseert. Hij houdt totaal niet van ‘veel spullen’, dus dat scheelt qua footprint. Zijn kleding is tweedehands.

Hoewel Heilbron afgestudeerd bioloog en tropisch ecoloog is, ziet hij de klimaattop in Polen niet als een bijeenkomst over het milieu, maar als een sociaal evenement waarin de mens centraal staat. “Uiteindelijk gaat klimaat over mensen, over menselijk gedrag en menselijke slachtoffers van dat gedrag. Het consumptie-leven in het rijke westen heeft te veel impact, en de klappen vallen in de tropische gebieden.” In zijn werk en eigen leven werkt Heilbron voor toekomstige generaties in Nederland, maar misschien nog wel meer voor een eerlijker wereld waarin wordt samengewerkt om uitstoot te beperken en welvaart te verdelen. “Soms heb ik het gevoel dat we gewoon te laat zijn, maar ik heb me voorgenomen vechtend ten onder te gaan. En ik vestig de hoop op de jeugd die we nu bij Fawaka opleiden. Misschien heeft een volgende generatie oplossingen die wij niet konden bedenken.”

Simpel zelf doen: de vijfminutendouche

Gemiddeld staan we 9 minuten onder de warmwaterstaal (vijf keer per week). Probeer er 5 minuten van te maken. Dan ben je ook fris en het klimaat vaart er wel bij.

Zo’n 80 procent van het warme water in huis verdwijnt door de douchekop, aldus Milieu Centraal. Dat kan beter. Als elke Nederlander voortaan maximaal 5 minuten doucht, bespaart Nederland ieder jaar 120 miljoen kuub water en 450 miljoen kuub aardgas.

Een gemiddeld huishouden kan twee jaar lang koken op het gas dat ze jaarlijks bespaart door maximaal 5 minuten te douchen, in plaats van het gemiddelde van 9 minuten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden