A-G

Vergeet A+++, de zuinigste koelkast heeft nu gewoon energielabel A

null Beeld Jörgen Caris
Beeld Jörgen Caris

Je hoeft geen plusjes meer te tellen om te weten hoe het zit met de energieprestaties van een apparaat. De zuinigste wasmachine of koelkast heeft label A, de energieslurper krijgt label G.

Wie een zuinige wasmachine, koelkast of vaatwasser wil kopen, hoeft geen priegelige plusjes meer te tellen. Energielabels zoals A+ of A+++ bestaan niet langer. De groene A is nu het hoogst haalbare: koopt een consument een apparaat met zo’n groene A, dan maakt die de meest milieuvriendelijke keuze. Apparatuur met een lagere milieuprestatie wat betreft energie- en watergebruik, zakt een letter in het alfabet, met de roodkleurige G als laagste etiket. “Zo is de keuze voor de consument weer overzichtelijk”, zegt Pim Nusselder van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Het simpele energielabel, met dezelfde classificatie als bij huizen, is ingevoerd omdat het tien jaar oude systeem achterhaald bleek. Alle elektronica- en witgoedbedrijven maken zulke zuinige apparaten dat die met gemak allemaal aan de A-score voldeden, met al die extra plusjes tot gevolg. “Het vernieuwde label legt de lat hoger, zodat het weer aansluit bij de energieprestaties die apparaten tegenwoordig halen”, zegt Nusselder. Dat betekent dat een vaatwasser die eerder een A+-label had als middelmatig duurzaam geldt en dus een C of D opgeplakt krijgt. Dat geeft de consument een beter beeld, aldus Milieu Centraal. “In het oude systeem, waar alle apparaten een A scoorden, vaak aangevuld met plusjes, leken alle goederen duurzaam.”

Wijnkoelkasten

Elektronicaverkopers moeten de nieuwe, simpele labels invoeren en de consument voorlichten. “Dat is goed te doen”, denkt Nusselder. Hij schat in dat er weinig verwarring ontstaat, ondanks het feit dat de laatste restanten van het oude label (inclusief plusjes) nog tot 2021 zijn toegestaan. “Zowel de handelaar op de hoek als elektronicareuzen zijn goed voorbereid, die kunnen vertellen wat een A, B of C behelst.” Europese afspraken over het nieuwe label, dat ook geldt voor beeldschermen, wijnkoelkasten en wasdrogers, waren al jaren in de maak. Ook in andere EU-lidstaten is het maandag ingevoerd. Nusselder: “Van mijn schoonzus in Frankrijk hoorde ik dat het nieuwe energielabel ook daar in het nieuws was.”

In september zijn lampen aan de beurt. Ook daar wordt de overstap gemaakt van achterhaalde energielabels naar een systeem waarbij de uitblinker een simpele A verdient. Later volgen andere groepen apparatuur, zoals ovens en airco’s. “Die scoren nu nog niet allemaal in de A-categorie dus er valt op het moment nog iets te kiezen”, zo verklaart Nusselder de volgorde. Maar het is een kwestie van tijd tot alle aanbieders daar ook de A bereiken, waardoor opnieuw inflatie van de hoogste score dreigt. Over een jaar of tien, schat Milieu Centraal, moet het vernieuwde labelsysteem weer bijbesteld worden, omdat elke koelkast en wasmachine dan weer in de hoogste klasse zit.

Lees ook:

Zo maak je het thuiswerken zo milieuvriendelijk mogelijk

Ongeveer de helft van de werkende Nederlanders zit bijna een jaar thuis achter een bureau. Dat blijft voorlopig ook wel zo. Hoe kun je thuiswerken zo milieuvriendelijk mogelijk maken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden