Verduurzamen huurwoningen gaat veel te traag

Een flat met zonnepanelen in Delft. Beeld anp

Het duurzaam maken van huurwoningen gaat veel te traag, blijkt uit onderzoek in opdracht van Bouwend Nederland. In 2020 zouden alle huurhuizen gemiddeld een energielabel B moeten hebben, maar dat is in driekwart van de onderkomens nog niet het geval.

"Er gebeurt veel te weinig", zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. "In 2013 werd er 400 miljoen vrijgemaakt voor verduurzaming. Maar bijna al dat geld ligt nog steeds op de plank."

Woningcorporaties bezitten in totaal 2,4 miljoen woningen, maar daarvan heeft bijna de helft een label C of lager. Van de verhuurders zegt 32 procent dat huurwoningen in 2020 niet het gemiddelde energielabel B zullen hebben.

"Er is te weinig ambitie, want het geld is er", aldus Verhagen. "Uit de 400 miljoen die nu ligt te verstoffen, kunnen verhuurders een deel van hun investeringen in duurzaamheid terugkrijgen. Maar dan moeten ze eerst daadwerkelijk geïnvesteerd hebben. Dat zou anders moeten. In 2030 moet het gemiddelde label A zijn en in 2050 energieneutraal. Er zijn dus serieuze stappen nodig."

Te laag tempo
Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties, erkent dat het tempo te laag ligt om de overheidsdoelen in 2020 te halen. "Die zorg hebben wij ook. Corporaties willen veel doen aan energiebesparing, maar het kabinet zet een rem op de maatregelen", zegt Tony Dijkhuizen van Aedes. "Corporaties moeten keuzes maken: kies je voor beschikbaarheid, betaalbaarheid of duurzaamheid? Het is niet mogelijk om de huren laag te houden én tegelijk te investeren."

Volgens Dijkhuizen zijn er verschillende drempels die corporaties in de weg staan bij het investeren in duurzaamheid. "Neem de verhuurdersheffing - de belasting die corporaties moeten betalen over de waarde van huurwoningen. Die komt ook op het bord van de huurder. Een ander voorbeeld is de manier waarop de subsidie is geregeld. Sommige corporaties hebben te weinig geld om duurzame investeringen zelf voor te schieten. Het zou helpen als de subsidie vooraf verstrekt zou kunnen worden."

Geen voorrang
Zowel huurders als verhuurders vinden verduurzaming van de woningen wel belangrijk, zo blijkt uit het onderzoek, maar voorrang krijgt het niet. De huurder vindt duurzame maatregelen vaak een zaak van de verhuurder, terwijl drie op de vijf corporaties op hun beurt vinden dat huurders moeten meebetalen aan verduurzaming - meestal in de vorm van hogere huurlasten.

Bovendien investeren huurders zelf bijna nooit in duurzaamheid, omdat ze die investering bij het verlaten van de woning weer verliezen. Volgens de onderzoekers zou de bereidheid van huurders toe kunnen nemen als ze meer duidelijkheid krijgen over de mogelijkheden, kosten en financiële compensatie bij het verlaten van de woning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden