'Verbod op landbouwgif nodig'

Vakantiewerkers spuiten gif tegen onkruid tussen de suikerbietplanten op de Wouwse Plantage. Beeld anp
Vakantiewerkers spuiten gif tegen onkruid tussen de suikerbietplanten op de Wouwse Plantage.Beeld anp

In het westen van Nederland is het oppervlaktewater zo verontreinigd, dat een tijdelijk verbod op het spuiten van bestrijdingsmiddelen nodig is. Het gaat om de regio's Delfland, Rijnland en Bommelerwaard, waar de intensieve bollen- en bloementeelt grote hoeveelheden chemicaliën gebruikt. Dat gif komt uiteindelijk in de omliggende sloten terecht.

Hans Marijnissen

Onderzoekers van de Universiteit Leiden publiceren vandaag een langjarig landelijk overzicht van de waterkwaliteit dat is gebaseerd op harde meetgegevens. Tot dusver werd voornamelijk gewerkt met voorspellingen en rekenmodellen.

Nederland kent geen nationaal meetnet, maar de Leidse wetenschappers hebben regionale gegevens van onder andere de waterschappen gebruikt om uiteindelijk een nationaal beeld vast te kunnen stellen. Deze harde cijfers zijn vervolgens vergeleken met de normen die Nederland en Europa hanteren op het gebied van waterkwaliteit.

Het boek 'Bestrijdingsmiddelen en waterkwaliteit' waarin het onderzoek is opgenomen, schetst over het algemeen een positief beeld. De kwaliteit van sloten en vaarten in agrarisch gebied is rond 2001 sterk verbeterd toen buffers langs de waterkant werden ingesteld. Boeren moesten bij het bespuiten van bepaalde gewassen anderhalve meter van de slootkant verwijderd blijven. Die maatregel had volgens de onderzoekers een 'enorme impact': het oppervlaktewater werd maar liefst 70 procent schoner.

Probleemregio's
De laatste tien jaar is de waterkwaliteit niet verder verbeterd, terwijl dat wel mogelijk is door juist de slechte plekken op de kaart aan te pakken. De probleemregio's met vaak zeer intensieve (kas-)teelt van bollen en bloemen, vormen slechts één procent van het totale landbouwareaal. Maar maatregelen in juist dit beperkte gebied, kunnen een milieuwinst van maar liefst 45 procent opleveren.

Naast de gebieden in het Westland en de Bommelerwaard, is ook in kleinere regio's zoals in de kop van Noord-Holland en in zuidoost-Drenthe het water sterk vervuild door bestrijdingsmiddelen. Hier is volgens de onderzoekers een tijdelijk spuitverbod nodig, zodat de sloten en binnenwateren zich kunnen herstellen.

Voor héél Nederland stellen de onderzoekers een verplichting voor van spuitkoppen die het verwaaien van gif (drift) met negentig procent verminderen. Op dit moment zijn spuitkoppen verplicht die de drift met vijftig procent doet afnemen, maar veel boeren overtreden de regelgeving. Verder pleiten zij voor de invoering van een teeltvrije zone langs de waterkant van 1,5 meter voor álle gewassen.

Subsidies
Boeren kunnen met de instelling van teeltvrije zones omgerekend minder land bebouwen, maar komen met deze natuurstroken wel in aanmerking voor allerlei subsidies die hun verlies aan inkomsten compenseren. Ook passen deze zones in het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Agrariërs moeten van Brussel 7 procent van hun bedrijfsoppervlak 'vergroenen', willen zij na het jaar 2014 nog in aanmerking komen voor inkomenssteun.

Het aantal bestrijdingsmiddelen dat op de Nederlandse markt wordt toegelaten, neemt de laatste jaren toe. Ook het gebruik van de middelen in de land- en tuinbouw stijgt. Dit wordt veroorzaakt door de aanhoudende behoefte aan intensieve teelt, en mogelijk ook door klimaatveranderingen, waardoor vaker schimmels bestreden moeten worden. Deze ontwikkeling staat haaks op de beleidsvoornemens om minder afhankelijk te worden van bestrijdingsmiddelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden