’Velen willen bezuinigen op energie, maar weten niet hoe’

Ook de kinderen in Leusden gingen fanatiek op in het energiezuiniger leven. „Mamma, je bent vergeten de lamp uit te maken!”

„Kijk, hier zie je hoe het verbruik daalde de afgelopen weken.” Op het scherm van zijn laptop toont Jos Smook trots het energieverbruik van huishoudens in de straat Gironde te Leusden. Samen met zijn partner Nathalie Swinkels trok hij de kar voor de straat in de wedstrijd Klimaatstraatfeest. Puur uit idealisme.

De winnende straat maakt deel uit van de middenklassewijk Rozendaal. En hoewel de straten afzonderlijk meedongen voor het klimaatstraatfeest met Nick en Simon, geldt de overwinning voor alle Rozendalers. Met het gezamenlijke project drongen ze het energieverbruik in de buurt behoorlijk terug.

Dat is des te opmerkelijker omdat de huizen in de straat allesbehalve milieuvriendelijk zijn gebouwd. Isolatie ontbreekt in de vensters en muren. „Daar was men in de jaren zeventig nog niet mee bezig”, zegt Smook.

Zijn partner Nathalie Swinkels was al langer bezig met energiebesparing in een werkgroep die zich het energieteam noemt. „Ik zag de wedstrijd als een mooie springplank om onze bestaande ideeën aan de man te brengen”, verklaart ze de deelname.

De leden van deze groep verzamelden gegevens over het energieverbruik per huishouden. Met een infraroodcamera maakten ze foto’s van de huizen, waarop te zien is wat qua isolatie de zwakke plekken zijn van het huis. De foto’s leggen het warmteverlies aan de buitenkant bloot. Rode en witte vlekken duiden op slecht geïsoleerde muren en ramen. Volgens de 38-jarige Swinkels schort het aan een goede handleiding voor het bezuinigen in huis. „Veel mensen willen wel bezuinigen, maar weten niet hoe.”

Collectief lieten zestig buurtgenoten isolatieglas installeren. Binnenkort volgt eenzelfde golf besparende hoogrendementsketels. Daarmee bespaar je al gauw. Daarbij staat nog een laatste plan in de steigers: het plaatsen van zonnepanelen op de daken van de rijtjeswoningen.

Onder het motto ’energie besparen is leuk’ brachten ze het klimaatbewustzijn onder de aandacht van hun buurtgenoten. Swinkels: „Gedrag is een belangrijke factor. Je bespaart bijvoorbeeld enorm door de verwarming slechts te gebruiken waar deze nodig is en apparaten als televisies tijdig uit te zetten.”

Bij buurtgenoot Mireille den Hartog houdt iedereen elkaar thuis scherp. „Soms roepen mijn twee kinderen me zelfs terug. Dan is het van ’Mamma, je bent vergeten de lamp uit te maken’.” Ook haar man tikte haar eens op de vingers toen ze voor een korte afstand haar auto wilde nemen. Iets wat ze eerst vaker deed. Nu ziet ze de voordelen van de auto laten staan. „Ik hoef tenminste geen parkeerplek meer te zoeken.”

Volgens Den Hartog sloeg de campagne ook onder de buren goed aan. „Je ziet dat meer mensen hun kinderen met de fiets naar school brengen.” Inmiddels is het energiezuinige gedrag een automatisme geworden. Den Hartog: „Ik denk er niet eens meer bij na als ik de lamp uitmaak of de computer uitzet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden