Stikstofreductie

Veevoermaatregel levert geen stikstofwinst op en wordt geschrapt

Beeld ANP

De veevoermaatregel gaat van tafel, heeft minister Schouten van landbouw bekend gemaakt. Eerder vandaag meldden ingewijden al dat de omstreden maatregel zou worden geschrapt.  

Schouten had de Wageningen Universiteit gevraagd de maatregel door te rekenen. Het geven van minder eiwitrijk voer zou tot minder stikstofuitstoot moeten leiden, zo was de gedachte achter de maatregel. Dat zou weer stikstofruimte kunnen creëren voor de bouw in Nederland.

De veevoermaatregel stuitte op grote bezwaren van veehouders door het hele land. Zij gingen de afgelopen maanden veelvuldig met groot materieel de straat op om te protesteren tegen het voorstel van Schouten. De boeren ergerden zich aan het voorschrift uit Den Haag over hoe ze voor hun dieren zouden moeten zorgen.

Zij betoogden dat minder eiwitrijk voer, naast de melkproductie, ook de gezondheid van hun koeien zou schaden. Eerder deze week liet het ministerie al weten daar serieus naar te kijken, ook omdat door het droge en warme weer de kwaliteit van het gras te wensen zou overlaten.

Nu blijkt uit de doorrekening uit Wageningen dat de vermindering van de stikstofuitstoot minimaal zal zijn. Hierdoor heeft het weinig zin om de omstreden maatregel in te voeren - de invoering stond gepland op 1 september. 

Schouten zal nu op zoek moeten naar een alternatief, en de verwachting is dat de minister dan ook direct nieuwe maatregelen zal presenteren, zo klinkt het in Den Haag. Of het om nieuwe plannen gaat is nog niet bekend.

De Raad van State zette vorig jaar een streep door de manier waarop tot dan toe vergunningen werden verleend voor projecten waarbij stikstof vrijkomt. Door die uitspraak werd het noodzakelijk met spoed de stikstofuitstoot terug te dringen. Pas daarna is er weer meer ruimte voor bijvoorbeeld de bouw van huizen en de aanleg van nieuwe infrastructuur.

Eerder werd om die reden de maximumsnelheid op de snelwegen overdag al overal verlaagd naar 100 kilometer per uur. Maar in de landbouw, wat stikstof betreft de grootste vervuiler, bleven ingrijpende maatregelen tot dusver uit.

“Wat een ontzettend gepruts”, vindt SP-parlementariër Frank Futselaar. “Vijftien maanden na de uitspraak van de rechter heeft dit kabinet nog nauwelijks echte stappen gezet om het stikstofprobleem aan te pakken.” GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet wil snel met de minister in debat. “Krimp van de veestapel is nu onontkoombaar”, zegt zij.

‘Slingers worden opgehangen’

Ondertussen reageren boerenorganisaties juichend op het nieuws dat ze hun dieren niet ander eten hoeven te gaan geven. “We staan klaar om de slingers op te hangen. Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgeving”, aldus voorzitter Wil Meulenbroeks die de melkveehouders vertegenwoordigd binnen LTO Nederland.

Volgens de boerenactiegroep Agractie zal het nieuws voor veel veehouders een grote opluchting zijn. “Wij zijn blij dat ook het ministerie en het kabinet mede wegens de droogte van de afgelopen tijd inzien dat stikstofreductie niet op deze manier vanachter de tekentafel behaald mag worden. Het had tot risico’s voor de diergezondheid geleid.”

Lees ook: 

Meer dan een onderzoek heeft de Kamer de boeren niet te bieden

De Tweede Kamer stemde voor een nieuw onderzoek naar veevoer. Dat is niet waarvoor de boze boeren begin juli naar Den Haag opstoomden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden