Natuurdagboek Koos Dijksterhuis

Van gouden koets naar de echte guldenroede

Nederland discussieert over de gouden koets, gouden bergen en de gouden eeuw. De gouden koets zou een protserig voorbeeld van verspilling zijn. De Miljoenennota belooft gouden bergen. De Gouden Eeuw was de tijd dat met ­iedere zeeslag een oerbos in zee zonk, de tijd dat mensen in krotten leefden en tegen een hongerloon de houten pakhuizen bouwden, waarin zeeschuimers van de VOC en WIC hun roofgoed bewaarden. De Gouden Eeuw was een houten eeuw.

De Gouden Eeuw is een oude eeuw – hij eindigde tenslotte ruim twee keer zolang geleden als de officiële slavernij, die we vaak vergeten omdat slavernij al zó lang geleden is… Verbazingwekkend dat die oude Gouden Eeuw meer discussie oproept dan zeg de ferme gouden handdrukken waarmee hedendaagse roofridders worden ontslagen.

Het moet wel leuk zijn

Over de guldenroede hoor ik al helemaal niemand, terwijl de niet eens vergulde roede van Zwarte Piet al lang voor Piet zelf de sjaak was in de ban werd gedaan. Want hoezeer wij ook aan onze tradities hechten, ze moeten wel leuk zijn, en dus schaffen we roedes en zakken eensgezind af.

De guldenroede daarentegen is er meer dan ooit. De Canadese guldenroede en de late guldenroede zijn verwilderde tuinbloemen die zich zeer succesvol over Nederland hebben verspreid. Die uitheemse woekeraars gedijen op voedselrijke grond; vrijwel overal dus, als gevolg van Nederlands mestoverschot. De inheemse guldenroede, heel correct ‘echte’ guldenroede genoemd, is juist helemaal niet talrijk. Echt of exotisch, al die guldenroedes bloeien in de zomer en herfst en ze bloeien geel.

De echte guldenroede bloeit op enigszins zure zandgrond, in bosranden en langs bospaden. Hij lijkt niet op zijn woekerende neven, maar heeft grotere bloemen die minder op elkaars lip staan, maar in luchtige pluimen bloeien. Met echte guldenroedes kun je volgens een oude traditie begraven schatten vinden. De guldenroede is een wichelroede!

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden