Recensie Groen boek

Van dit boekje over strandvondsten krijg je zin om te gaan sneupen op strand, pier of strekdam

Dat de Nederlandse kust wel iets meer te bieden heeft dan zon, zand en zee, laten Rykel de Bruyne en Adriaan Gmelig Meyling zien in hun boekje ‘Strandvondsten’.

Liefst 230 soorten stekelbeesten, kreeften, spinnen, slakken, inktvissen, anemonen, kwallen, wormen, zakpijpen, mosdiertjes, sponzen, wieren, zeegrassen en zeezoogdieren hebben ze beschreven. Met hulp van tal van strand- en kustspecialisten, die ook hun fotomateriaal beschikbaar stelden. De lijst met namen in het dankwoord is lang.

De 230 soorten zijn bovendien nog maar een selectie. De auteurs hebben soorten uit dieper water, soorten die verder van de kust ­leven en de meest zeldzame soorten weggelaten – een enkeling uitgezonderd. De Bruyne en Gmelig Meyling zien hun boek vooral als een basisgids voor kustliefhebbers, een hanteerbaar naslagwerk.

Ze weten waar ze het over hebben. De Bruyne is malacoloog, deskundig op het gebied van weekdieren. Hij is onder meer de auteur van de (uitverkochte) Veldgids Schelpen uit 2004, die wordt gezien als een standaardwerk over weekdieren langs de Noordzeekust. De Bruyne werkt aan een nieuwe veldgids over zeeschelpen. Gmelig Meyling is ook een kenner van weekdieren. Hij is voorzitter van de stichting Anemoon, een organisatie die onderzoek doet naar het zeeleven. Ook De Bruyne is actief binnen deze stichting.

Aanspoelsel op het strand is voor iemand die nauwkeuriger wil kijken een spiegel van het onderwaterleven, schrijven ze in de inleiding. Wie het boekje doorbladert, begrijpt wat De Bruyne en Gmelig Meyling bedoelen. Je krijgt meteen zin om te gaan sneupen op strand, pier, havenhoofd en strekdam. Want daar is dus heel wat te zien.

Basisgids Strandvondsten, Rykel de Bruyne en Adriaan Gmelig Meyling. KNVV, 144 blz., € 22,95.

Basisgids Strandvondsten Beeld -
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden