null Beeld
Beeld

Groene gidsEnergielabel

Vaarwel flitslabel, hallo verduurzaming. Wat je moet weten over het nieuwe (en dure) energielabel voor huizen

Sinds 1 januari betaal je voor het energielabel voor van een woning, verplicht bij verkoop, fors meer. Huiseigenaren krijgen nu wel een zinvol milieukeur, zo is de belofte, dat aanzet tot duurzame investeringen. Hoe zit dat?

De A is voorbehouden aan duurzame stulpjes en heeft je huis een G, dan moet je thuis dikke truien dragen. Aan de classificatie van het energielabel voor huizen, van A naar G en van groen naar rood, is niets veranderd. Wat sinds de jaarwisseling wel nieuw is, is de manier waarop een bewoner zo’n milieuscore voor zijn woning verkrijgt.

Per januari heeft het kabinet de regels zo aangepast dat er een controleur thuis moet langskomen om het energiekeur ter plekke te bepalen. Hij of zij onderzoekt alle ramen, de vloeren, muren, kieren en gaten. De bewoner moet bouwtekeningen en paperassen van uitgevoerde isolatie of zonnepanelen netjes klaarleggen, zodat de controleur die soms onzichtbare maatregelen kan meewegen in het oordeel.

De controleur is naar schatting anderhalf tot twee uur bezig om de staat van het huis nauwkeurig op duurzaamheid na te lopen. Daaruit volgt het eindcijfer. Pardon: de eindletter.

Deze aanpak is heel anders dan de manier waarop het energielabel voor huizen eerder tot stand kwam. Toen kwam er geen controleur aan te pas. Nou ja, alleen eentje achter een laptop, op afstand. Tot en met ­december hoefde een huiseigenaar alleen maar online wat basisgegevens in te voeren, met een paar zelfgemaakte foto’s erbij, en daar rolde dan een energielabel uit. Dat was sneller, simpeler en goedkoper. Voor hooguit een paar tientjes was de woningeigenaar klaar.

In de nieuwe aanpak, met controle aan huis, kost het energielabel al snel 200 euro of meer. De labelplicht negeren mag niet, dat kan een boete opleveren. Bij de verkoop van een huis is het overleggen van een energielabel vereist. Zo weet de koper of het huis ultraduurzaam is, zo lek als een mandje of – zoals meestal het geval is – iets daar tussenin.

Handvat

Het energielabel geeft een indicatie van de te verwachten stroom- en gasrekening. En de politiek hoopt dat huiseigenaren nu zullen denken: ik vind mijn energielabel niet goed genoeg. Dat ze zullen investeren in dubbelglas, dak- en muurisolatie of een nieuwe vloer. Het is de verwachting dat het nieuwe energielabel, dat na uitgebreide controle tot stand komt, daar betere handvatten voor biedt.

Bewoners moeten er niet op rekenen dat een controleur aan huis direct even een energieadvies met tips opstelt. Daar is het energielabel niet voor bedoeld.

Dit is een van de redenen dat de Vereniging Eigen Huis sterk gekant is tegen de nieuwe, duurdere methodiek. Controle aan huis voegt niets toe, aldus de club van huisbezitters. Eigen Huis riep mensen op om eind 2020 nog het digitale label te kopen, voor een prikkie. In december deden 250.000 huiseigenaren dat snel nog even.

null Beeld
Beeld

De koepel van labelexperts, Fedec, laakt dit. Volgens deze technici, die over een diploma moeten beschikken om het nieuwe energielabel te kunnen bepalen, stelde het oude, online verkregen energielabel geen fluit voor. Nu is dat de mening van belanghebbende vaklui, die een boterham zullen verdienen met het vaststellen van secure energie­labels. Maar Fedec roept niet zomaar wat. De Europese Commissie heeft Nederland meermaals op de vingers getikt, omdat het energielabel dat iedereen op internet kon aanvragen, te weinig om het lijf had. Deze simpele labels zaten er soms flink naast, zo bleek uit steekproeven.

De commissie stelde Nederland in gebreke en dreigde zelfs met een boete. Die berisping is de belangrijkste reden voor het ­kabinet om per 2021 de nieuwe aanpak in te voeren.

Omdat een meerderheid van de Tweede Kamer het nieuwe energielabel duur vindt, wordt nog bekeken of een digitale aanvraag toch mogelijk is. Voor de zomer moet dat duidelijk zijn. EU-landen als Denemarken staan zo’n label toe voor nieuwbouwhuizen waar weinig aan verspijkerd is.

Zinvolle score

Voorlopig blijft de Nederlandse eis dat een ingehuurde expert moet langskomen. Diens oordeel moet de bewoner een zinvolle score opleveren, die uitnodigt tot gerichte energiebesparende maatregelen thuis.

Energiebesparende maatregelen aan een woning kunnen gunstig uitpakken voor het klimaat en voor de waarde van het huis. Zeker nu het streven is dat alle woningen de komende decennia van het aardgas af gaan, is goede isolatie waardevol. Alleen wie een huis heeft met een hoog energielabel kan de cv-ketel zonder problemen inruilen voor een warmtepomp en zonnepanelen.

Menig huis heeft al een label (zie zoekjeenergielabel.nl), maar dikwijls is dat verouderd. Na een verbouwing kan een nieuw vastgesteld, gunstiger energielabel van belang zijn voor de waardebepaling van een huis. Potentiële kopers willen vaak een vers label in handen hebben.

Een energielabel is tien jaar geldig. Het blijft digitaal beschikbaar, zodat het nooit verloren gaat in de oudpapierbak.

Lees ook:

Het energielabel voor woningen is een hete aardappel

Energielabels moeten de woningmarkt verduurzamen, maar niemand voelde zich er tot dusver verantwoordelijk voor. Het oude, eenvoudige aanvraagsysteem bleek digitaal makkelijk te saboteren. Wat was zo’n label waard?

Energieslurpend huis kopen? Dan geen volledige hypotheek bij Triodos Bank

Kopers van energieslurpende woningen kunnen sinds 1 augustus 2020 niet meer rekenen op een ruime hypotheek bij de Triodos Bank. Of ze moeten willen investeren in de isolatie van het huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden