Uw nieuwe bureaustoel komt uit de gracht

null Beeld Plastic Whale
Beeld Plastic Whale

Op zoek naar nieuw kantoormeubilair? Dat kan gewoon bij de groothandel natuurlijk, maar wie wil bijdragen aan het verkleinen van de plastic soep kan z’n nieuwe bureau ook bij Plastic Whale bestellen. Deze organisatie vist plastic uit de Amsterdamse grachten en maakte daar al tien sloepen van. Nu komt daar kantoormeubilair bij.

Charlot Verlouw

De eerste drie afnemers zijn niet de minsten: in de kantoren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, frisdrankfabrikant Vrumona en Nationale Nederlanden zullen de kantoormeubelen komen te staan. Een vergadertafel is goed voor 1004 opgeviste PET-flesjes, een stoel voor 67 en een lamp voor 25. Voor de metalen onderstellen wordt staalafval gebruikt.

Het idee voor de meubels kwam tijdens de lunch van de medewerkers van Plastic Whale. “We hadden een nieuwe tafel nodig, maar iets helemaal nieuws kopen past niet echt bij ons”, vertelt oprichter Marius Smit. “Iemand suggereerde van een plakkaat PET-schuim, eigenlijk bedoeld voor een sloep, een nieuwe tafel te maken.” Zo ging het balletje rollen. Fabrikant Vepa maakt de meubels, LAMA Concept tekende voor het design.

De lampen van plastic uit de Amsterdamse grachten Beeld Plastic Whale
De lampen van plastic uit de Amsterdamse grachtenBeeld Plastic Whale

Bedrijven tellen bijna 20 duizend euro neer voor een tafel met acht stoelen. Dat is nogal wat, maar dan krijg je er een plastic visboottrip en workshops bij. Tien procent van de opbrengst gaat plastic opruimprojecten wereldwijd. “Op deze manier kunnen bedrijven die niet weten hoe ze een bijdrage moeten leveren aan het milieu toch iets doen”, aldus Smit. In de toekomst hoopt hij de lijn uit te breiden met voor de consument betaalbare meubels.

En als het plastic in de Amsterdamse grachten op is? “We zijn al bezig met vergelijkbare projecten in Azië.” Dus wie weet nuttigt u straks uw ontbijt op een stoel van Balinees strandplastic.

Elf multinationals spraken in januari af dat hun verpakkingen in 2025 gemaakt worden van recyclebaar plastic. Maar eigenlijk gaat dat niet ver genoeg. Alle producenten zouden moeten overstappen op dezelfde soort plastic. Lees hier waarom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden