Milieu

Urgenda wandelt richting klimaattop in Glasgow

Marjan Minnesma, oprichtster en directeur van Urgenda  Beeld anp
Marjan Minnesma, oprichtster en directeur van UrgendaBeeld anp

Met een grote wandeltocht door Nederland en Schotland, waar vanaf 1 november de internationale klimaattop COP26 wordt gehouden, vraagt duurzaamheidsorganisatie Urgenda aandacht voor de klimaatcrisis.

De wandelaars leggen dagelijks twintig tot dertig kilometer af. Ze eindigen op 29 oktober in Glasgow, waar de belangrijke conferentie wordt gehouden. Het stuk van Rotterdam naar Edinburgh gaat per trein. Mensen die de zorgen van Urgenda delen, zijn welkom om mee te lopen met de tocht en kunnen zich online aanmelden.

Urgenda-directeur Marjan Minnesma en de andere deelnemers beginnen hun wandeling op 6 oktober in de Eemshaven in de provincie Groningen. Vandaaruit gaat de tocht door Nederland naar Rotterdam. Een groep wandelaars vertrekt vervolgens per trein naar Londen, om daar over te stappen op de trein naar Edinburgh. De laatste vier dagen wandelen ze door Schotland. Eindpunt Glasgow is de plaats waar wereldleiders volgens Urgenda moeten beslissen om ‘op te schalen en te versnellen’, zodat de opwarming van de aarde beperkt kan blijven en de planeet leefbaar blijft.

“Het is vijf over twaalf voor het klimaat. Toch hebben we alle oplossingen in huis om onder de 1,5 graad opwarming te blijven”, zegt Minnesma. Ze wil tijdens de tocht dagelijks in gesprek gaan met experts over verschillende klimaatthema’s. Die gesprekken zijn terug te luisteren op The Climate Miles Podcast. Ook gaat Urgenda korte films maken om te laten zien ‘hoe we snel kunnen veranderen’ in een land dat ‘gezond en vol natuur is en draait op 100 procent duurzame energie’.

Lees ook:

Urgenda dreigt de staat opnieuw voor de rechter te slepen

De CO2-uitstoot dreigt te veel op te lopen, meent Urgenda. De organisatie stapt naar de rechter als extra maatregelen uitblijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden